2014-08-12
滿心歡喜去isquare食好野,諗住同家人係維港景色襯托之下品賞美食Sorriso意大利餐廳位於SQUARE國際廣場29樓,置身在半空中的感覺很自在由我早兩星期訂的檯,果然安排了很好的角落的位置,兩邊也可以看到迷人的夜景,個夜景已經滿分! Starter是自家製的蕃茄乾香草包每件也切成方塊之狀,除面上灑上了香草之外,更鋪上風乾過的車厘茄片,看賣相確是甚為吸引麵包鬆軟之外,加上蕃茄和香草有陣陣香氣呈現出來,幾好的前菜意式雜錦拼盤論陣容也真豐富,size一口一件,款式亦夠多:有Jamon Iberico、蟹肉春卷、海膽薄脆、更有煙燻過的三文魚及吞拿魚等集鮮鹹、香脆、惹味、鮮甜於一身中間兩粒白色的Macaron,簡直係女性的心頭好,家姐同細妹見到已經雙眼發光,我當然唔會同佢地爭啦如果情侶之間來食,一定會更浪漫鹽焗刁魚將起骨後的魚塊用上鹽堆焗,然後再淋上一個新鮮蕃茄醬汁食落魚肉嫩熟之餘,還是能嚐出應有的鮮味,而鹽香也恰到好處,吃起上來幾開胃水牛芝士無花果Pizza 在那塗滿新鮮濃郁番茄醬,輕薄香脆又帶麵粉香的餅底上,放上新鮮的無花果及芝味濃郁的水牛芝士無花果pizza真係未食過,原本都擔心味
麵包鬆軟之外,加上蕃茄和香草有陣陣香氣呈現出來,幾好的前菜 意式雜錦拼盤
論陣容也真豐富,size一口一件,款式亦夠多:
集鮮鹹、香脆、惹味、鮮甜於一身
如果情侶之間來食,一定會更浪漫 鹽焗刁魚
將起骨後的魚塊用上鹽堆焗,然後再淋上一個新鮮蕃茄醬汁
食落魚肉嫩熟之餘,還是能嚐出應有的鮮味,而鹽香也恰到好處,吃起上來幾開胃 水牛芝士無花果Pizza
無花果pizza真係未食過,原本都擔心味道會好怪...
但食落無花果的甜同芝士番茄的鹹香又好夾!
材料雖然簡單,但效果欲是十分好
我最鐘意食呢個菜! 海鮮意大利飯
一向Risotto都是較細份量,因為芝士飽膩度高,食落有意大利水準
雖然size細份但每人食d都夠,海鮮都算新鮮,但如果再多d會更好 香煎帶子
帶子煎得剛剛好沒有過火,仲有海水的鮮味,因為帶子唔需要全熟
而配上微辣的醬汁和沙律菜同吃,好味到不用兩分鐘就被我地吃完全碟了! 甜品當然叫左意大利傳統甜品tiramisu,但大家都已經俱到好飽,所以我都只係淺嚐一口,咖啡味幾重,不會好甜,男仔都啱食 服務:
服務真係值得一讚,服務員的打扮整潔俐落,表現專業,介紹菜式非常耐心
在中途亦一度清潔桌上的麵包屑,此等服務只在高級的餐廳會見到,值得一讚
總括而言,這次的美景晚餐也令全家滿意,服務和環境是值得大讚,所點的食物都值得推薦,而且價錢不只買食物,仲有環境和服務,所以算是很合理