2018-10-23
生活枯燥乏味,放假一定要搵好野食來慰藉自己,所以今晚去左soho食一餐豐富美味既意大利菜。首先餐廳情調十足而且服務一流貼心,未點菜已經先來杯welcome drink,再附上麵包條作餐前小食, 外脆內軟既麵包條配合埋酸甜味道剛好既意大利陳醋,開胃一流。前菜叫左Fassona Beef Tartare同Burrata Cheese,同樣極高質。Fassona Beef多肉少脂肪,肉感嫩滑,混合新鮮蕃茄同少量洋蔥製成既Fassona Beef Tartare, 完全沒有生肉既血味,只有非常新鮮既肉質。Burrata Cheese有非常新鮮既芝士奶香味,配合麵包一齊cramy得黎完全沒有膩既感覺。主菜叫一個Pizza, 一份pasta同steak。Pizza個名叫Devil,蕃茄醬同mozzarella新鮮且香味濃郁,Italian salami惹味,最重要係餅底非常香脆,味道一流。Pasta叫左Spaghetti Bolognese,意大利粉同蕃茄醬都係自家製,蕃茄醬好香濃新鮮,麵質軟硬適中。至於Angus Striploin首先有質素保證,因為只有高質牛扒先可以獲得USDA certif
至於Angus Striploin首先有質素保證,因為只有高質牛扒先可以獲得USDA certified。 牛扒肉味濃厚,用Hot stone上令牛排可以保持餘暖但唔會令牛扒變熟,配合餐廳提供4種唔同sauce食更加有不同既味覺享受,4種sauce分別係white truffle sauce,chili sauce,balsamic vinegar同埋lemon juice and garlic,本人特別喜愛white truffle sauce。
最後意大利最出名既甜品tramisu呢,濃郁既espresso coffee味道實在令人難忘。
Italian Club絕對係我食過最出色最正宗既意大利餐廳,強烈推薦。