2014-12-06 2206 瀏覽
今日過開鰂魚涌搵朋友做嘢,夜晚做完嘢佢話去工廈區食牛朳,以為我會好出奇,好大反應!我講笑咁講,工廈食嘢我真喺好熟都習慣哂,但多數都喺觀塘區。雖然工廈區食慣食熟,但就真係冇諗過依個風氣發展到鰂魚涌!原來依間餐廳,提供堂食之餘,仲會有用 slow cook 煮至半熟嘅 package 攞出去賣,提供個機會俾繁忙嘅香港人喺屋企煮飯食!見個 menu 咁多選擇,我自己真喺唔識揀!唯有是但叫我鐘意食《安格斯肉眼扒伴紅酒牛肉汁》,我老友就叫咗《德國酥脆咸豬手伴普羅旺斯式酸菜及薄荷蕃茄汁》。偷嘢食都已經喺習慣,朋友叫嘅豬手真喺超鬆化,外皮香脆,內裏好有口感,食到豬手嘅原味,相佔依個就 slow cook 神奇之處!但最欣賞喺啲配菜,酸得又唔“確喉”,非常嘢味,簡直喺食慾大增!我自己叫嘅牛扒,真喺超 juticy,勁多肉汁!真喺想知師傅點樣做!雖然都有八成熟,但唔乾身,亦非常彈牙,而且老土講句,真喺牛有牛味囉,總之超正!依餐 total 446 蚊,喺工廈食嘢算係頗貴,但試過後真喺物有所值!
安格斯肉眼扒伴紅酒牛肉汁
德國酥脆咸豬手伴普羅旺斯式酸菜及薄荷蕃茄汁