2018-02-06 3307 瀏覽
今日Happy Friday,下午來尖沙咀見客,顺道食午餐, 之前已聽友人介紹都這間 Chic By The Oyster House, 話西餐廳之中較為高貴,但價錢一啲都唔貴, 而且食物質素有保證, 所以就決定食番個靓lunch。這間餐廳位於金馬倫道33號商場,上了扶手電梯之後就看到私人電梯直上2樓, 一上到餐廳,座位有露天和室內, 這裡裝修優雅,幾有格調。這裏的set lunch價錢真是不貴,由$88至$148元包餐湯、主菜、甜品和餐飲,咁嘅環境、地區來講食個Lunch,真正性價比高。本來想點香煎鱸魚配忌廉牛油汁, 由於冇 鱸魚的關係,最後改為三文魚,也是我至愛的。而餐單上可以加58蚊便有兩隻fresh shecked oysters, 這間餐廳主打生蠔, 當然不會錯過啦。先來兩隻頂級生蠔, 加$58絕對值得,Shecked oyster品種特別大隻,肉質肥美,入口鮮味,非常creamy。 味道方面,海水味較重, 少少鹹,但肉質好嫩滑,咬落口好爽, 絕對新鮮。超肥美又鮮甜品嚐肥美生蠔,梗係要加一杯紅、白酒配合下主菜來了, 三文魚好厚身, 要煎得好絕對是很好師傅的功夫, 而實質三文魚

環境、地區來講食個Lunch,真正性價比高。

超肥美又鮮甜

Shecked oyster

品嚐肥美生蠔,梗係要加一杯紅、白酒配合下

紅、白酒

主菜來了, 三文魚好厚身, 要煎得好絕對是很好師傅的功夫, 而實質三文魚真是煎得好香口,內裡三文魚肉又熱又好正油脂味,每一口也回味無窮。

香煎三文魚

餐廳是蕃茄湯,湯本身雖然比較稀,但味道濃, 點上餐包食也是不錯的選擇。

最驚喜是這裡的甜品,細細杯味道很有層次感, 先有椰子香味,接着又有荔枝嘅甜味。而果肉有奇異金果、士多啤梨和菠蘿肉, 味道超香甜,新鮮好食。

甜品

餐飲還包杯熱咖啡,正

熱咖啡

食完這餐後,絕對可以用超值來形容。 因為環境一流,感覺真是非常relax享受一餐。加上坐得舒適, 服務又稱心,下次一定會再來幫襯。
2018-02-02
紅、白酒