2016-07-26 921 瀏覽
今日同閨蜜傾傾結婚的事情,去到太子大南街覓食,大南街中菜火鍋比較出名,但炎熱天氣唔太想食中式,日式放題又怕肥,行到大南街中間位,發現了新開酒吧,當日仲有枱剩下,見到二人晚餐$388 有甜品有酒飲,就決定衝入去食啦。 介紹下裡面先,我只影了門口,忘記了影裝潢,佢真係一間酒吧黎,吧枱,電視機,仲有得唱K, 有標巴遊戲機,在場都係斯文人,可能大家都係dinner,唔會有好吵鬧聲音,這裡氣氛很適合情況用餐。我同閨蜜分別選了煙三文魚沙律,鵝肝多士,一個安格斯肉眼牛排(8oz),一個黑毛豬鞍配紅酒汁。 今日餐湯係我最喜歡雜菌湯,我真係好喜歡雜菌磨菇湯,特別現在已經不是金寶湯時代,店家會買鮮雜菌磨菇,將它炒香打碎禁煮,每一口都食到碎碎磨菇,又香又cream,再加上店主唔用麵包,改用長手指餅相配,相當不俗。沙律凱撒feel,煙三文魚像花朵一樣盛放,未食已經心動啦,讚另外鵝肝多士煎得剛剛熟,最怕切開仲有血水,會好羶的,這裡的廚師煎得剛熟又脆皮,加上炒過洋蔥,洋蔥煮得熟,甜甜地夾係中間,多士夠薄又夠脆,3重口感,yummy! 少量黑醋汁沙律帶些少清新,無禁油膩。首先安格斯牛排,比想像中大塊,朋友話鬆化得黎
雜菌磨菇湯
煙三文魚沙律
安格斯肉眼排
黑毛豬鞍
首先安格斯牛排,比想像中大塊,朋友話鬆化得黎有牛味,如果要答一個不滿意,就係汁唔夠,因為一小杯汁唔夠禁大塊牛排,其實dinner for 2 價錢,真係好抵食,因為食材全是高級的。黑毛豬鞍配紅酒汁,不得不讚佢全熟之餘唔難,我們研究左一番,佢焗爐焗得唔錯,禁厚都唔鞋,有豬味所以我開頭都無點汁食,後其朋友提我,試下個紅酒汁啦,我才點了,汁味道有點洋蔥汁感覺,不錯的。薯蓉好滑,脆肉瓜,紅蘿蔔仔,番茄仔都烤得烚到好處,比原汁原味更多一份燒烤香氣!
 我們分別叫了一杯蜜桃茶和蘋果汽酒,蜜桃茶,比較淡唔甜,但有茶味,仲有一些桃肉,蘋果汽酒我很喜歡,這個牌子很蘋果味,仲係任飲,另外紅酒都係任飲,4百幾元食物質素高,有情調又有得娛樂,,甜品係芝麻雪糕,簡直係5星享受,一定會再去。
蜜桃茶
蘋果酒
芝麻雪糕
鵝肝多士
題外話/補充資料: 即場like佢fb,蘋果汽酒和紅酒就任飲架啦
2016-07-25
5 分鐘 (堂食)
雜菌磨菇湯
煙三文魚沙律
安格斯肉眼排
蜜桃茶
蘋果酒
芝麻雪糕
鵝肝多士
  • 安格斯肉眼排,黑毛豬鞍