2021-12-04
尖沙咀廣東道一帶向來不乏美食,都好耐冇去戈條街,因為戈帶消費真系偏高。呢日系一位親戚嘅生日,同佢嘅關係吾錯,都一早有心理準備會洗多啲錢同佢慶祝生日🎉有間餐廳個名好少見,中國廚房/台灣牛肉麵,即系又有中菜食又有台灣牛肉麵食?咁啱最近原來做緊黑松露套餐,包含嘅野都幾多!有湯品、前菜、主菜、主食,2位都系講緊每人$200左右,抵食呀!湯品系花膠竹笙濃雞湯,好滋補嘅味道,吾會比人感覺好人工。蝦多士就食得多,黑松露蝦多士食過未?裏面啲蝦肉好足料,多士口感都好脆卜卜。前菜叫咗巴蜀口水雞,因應香港人嘅口味,市面嘅口水雞多數唔會整得太辣,呢度都係一樣。辣椒其實唔會太多,唔係好食得辣又想試吓嘅都啱食。蝦仁炒蛋系家常便飯,好多家庭或者茶餐廳都會晚飯時段整黎做小菜,炒蛋質感好滑溜,蝦仁就爽口彈牙,加埋黑松露好有創意😊鮮什果咕嚕肉,酸酸甜甜好開胃👍🏼咕嚕肉肉質結實。黑松露野菌肉絲燴伊麵,呢個嘅黑松露味道相對就冇咁明顯,清清哋都幾好食。侍應推介我哋試吓港式絲襪奶茶,奶茶向來係香港人嘅至愛。呢間餐廳其實crossover台灣菜,飲落又真係幾似台灣嘅奶茶味😂🧋牛奶味比茶味濃郁,甜度都恰到好處。
湯品系花膠竹笙濃雞湯,好滋補嘅味道,吾會比人感覺好人工。
鮮什果咕嚕肉,酸酸甜甜好開胃👍🏼咕嚕肉肉質結實。