2018-09-06 180 瀏覽
相約舊同事去食omakase 同事就揀左呢間中環店 好期待幾中意個店名「瀧」暗暗地幾好氣氛入丁去環境裝修都唔錯 地方幾大 仲可以包箱有三款餐選擇 難得食一次 緊係試最多款式既我地坐bar枱 所以睇到師傅整野食先上一個前菜 粟米 銀杏 日本花螺 鴨胸好中意個粟米 好清甜花螺新鮮 鴨胸都好香小小既份量夠哂之後上個松茸清湯第一次食松茸既我覺得味道幾特別 成碗都好濃松茸味好清香最後食埋松茸覺得健康既感覺刺身就有平政魚、吞拿魚、伊佐木最中意食吞拿魚 厚切得來新鮮再帶點咸咸既味道 意猶未盡天婦羅最特別係日本紅杉魚配海膽汁因爲好中意海膽味 剛炸起既魚好熱好香好軟 夾埋熱熱地既海膽汁滲哂入去正呀!仲有沙椎魚天婦羅,估唔到成條魚炸完啲魚肉依然咁滑仲帶魚本身既咸味 真心好好味仲有大蜆天婦羅原隻大蜆一齊炸,起左層脆脆就係原汁原味既蜆肉好大隻 咁樣炸都可以保留蜆肉既鮮味好甜好多汁再黎係慢煮熊本牛師傅話係連續幾年冠軍既熊本牛分別有西冷同牛肩位仲配左調味料點來食 首先食一件冇點調味料既牛 原汁原味牛味出哂黎 煮得唔老 剛好有咬口 又唔會好韌調味料我就最中意中間既鹽來配牛,帶點咸味好香好夾再黎有梅冰配紫蘇天婦羅配面
相約舊同事去食omakase 同事就揀左呢間中環店 好期待

幾中意個店名「瀧」
暗暗地幾好氣氛

小小既份量夠哂

之後上個松茸清湯
第一次食松茸既我覺得味道幾特別 成碗都好濃松茸味好清香
最後食埋松茸覺得健康既感覺

刺身就有平政魚、吞拿魚、伊佐木

最中意食吞拿魚 厚切得來新鮮再帶點咸咸既味道 意猶未盡

天婦羅最特別係日本紅杉魚配海膽汁
正呀!仲有沙椎魚天婦羅,估唔到成條魚炸完啲魚肉依然咁滑
仲帶魚本身既咸味 真心好好味

仲有大蜆天婦羅

原隻大蜆一齊炸,起左層脆脆就係原汁原味既蜆肉
好大隻 咁樣炸都可以保留蜆肉既鮮味
好甜好多汁

再黎係慢煮熊本牛
師傅話係連續幾年冠軍既熊本牛
分別有西冷同牛肩位
仲配左調味料點來食 首先食一件冇點調味料既牛 原汁原味
牛味出哂黎 煮得唔老 剛好有咬口 又唔會好韌

調味料我就最中意中間既鹽來配牛,帶點咸味
好香好夾

再黎有梅冰配紫蘇天婦羅配面
第一次食法 首先天婦羅抵讚
好香脆 炸得好好

中間一層梅冰 係充滿梅味 每一口都係個口入面溶出好濃既梅味
面就冇特別味道 可以撈梅冰一齊食

尾聲就有鹿兒島安納芋 可以配白糖同埋白蘭地食
唔點配料都已經好甜 點左白蘭地再加糖又是另一種食法 白蘭地滲入番薯入邊 去咗本身既甜味 再點白糖既甜
食落去就好重酒味
中意飲酒既會中意呢個食法

簡單紀錄左幾個款式 個人比較中意呢到既天婦羅 真係炸到剛剛好
又可以留返原本既鮮味
中環地段咁既價錢都唔算太貴,值得一食
  • 松茸清湯
  • 刺身