2017-10-07 220 瀏覽
這次介紹的是觀塘cafe高興~地點不算近地鐵站, 大概行20分鐘就到工業大廈地下, 算是隱世cafe?!一入到去就見到幾乎坐滿哂人, 還好小m有book位~!店內裝潢充滿懷舊風格, 舊單車, 漫畫等, 係文青同喜歡懷舊系既好選擇~餐牌第1句就令我覺得很好, 保持心情愉快就食咩都覺得美味大增啦~餐廳主打西餐, 其中原條驢魚更係限量供應, 想吃就要早點來到啦~先介紹飲品, 呢杯雲沬綠茶係小m的友人挑選, 喜歡飲茶的她也讚茶味香, 而且不是茶包沖的茶, 是真材實料用茶葉泡的茶。小m就喜歡飲咖啡, 有cafe的感覺, 呢杯係玫瑰Latte, 漂亮既拉花, 加上上桌時飄來濃郁既咖啡香, 真係未飲都知好飲阿w一入口, 有淡淡的玫瑰香, 咖啡味亦隨之而擴散在口中, 香味久久不散~係咁多樣選擇入面, 小m就對呢個最有興趣~松露雜菌意大利飯忌廉汁配上松露既香味同雜菌既咬口, 配合起上來忌廉汁亦一d都唔會膩, 仲愈食愈香, 松露同忌廉汁都冇搶大家味道,相輔相成~終於到左重頭戲 -地中海香草焗原條驢魚-上桌時也嚇了一小跳, 成氣比鹽包住哂, 香噴噴侍應小心切開魚身, 入面d魚汁就流哂出來, 令人食指大動魚骨
這次介紹的是觀塘cafe高興~
一入到去就見到幾乎坐滿哂人, 還好小m有book位~!
玫瑰latte
松露雜菌意大利飯

係咁多樣選擇入面, 小m就對呢個最有興趣~松露雜菌意大利飯
松露同忌廉汁都冇搶大家味道,相輔相成~
終於到左重頭戲 -地中海香草焗原條驢魚-
上桌時也嚇了一小跳, 成氣比鹽包住哂, 香噴噴

侍應小心切開魚身, 入面d魚汁就流哂出來, 令人食指大動
魚骨比較大,很容易就可以挑走, 有小量小骨,但食左都唔多覺,
魚肉很容易就可以取出, 食起上來都好方便~

地中海香草焗原條驢魚

魚肉焗得剛剛好, 唔會過熟亦唔會唔熟, 過熟會令肉質變硬,影響口感,
而呢條魚比鹽包裹住,入味之餘魚肉亦夠滑。
魚亦有連同一個酸酸甜甜的他他醬, 同怕會有魚腥的朋友可以沾檸檬汁。
但個人認為乜野都唔沾, 淨係食驢魚本身鹽焗的味道已經好足夠, 加上咁先可以試到魚本身的原味。
成條魚真係好大條,好足料, 冇呃人,  同姊妹一齊來食就岩哂啦~順便仲可以叫多幾款試多幾款, 齊齊開心share~
香蕉朱古力pancake
次次去親食野都一定唔會小左甜品呢一part!
呢個香蕉朱古力pancake就正好為呢一餐畫下完美句號~
香蕉同朱古力原本就係一個perfect match
加上熱熱的pancake同凍冰冰的朱古力雪糕
一冰一熱令人好過引, pancake 唔太甜, 食落有蛋香, 中間亦夾住cream, 口感一流, 食多多都唔會膩阿~
2017-09-26
玫瑰latte