Poking

2023-02-23 24 瀏覽
平日經常過嚟上環呢邊搵食 ,貪佢呢度多唔同種類嘅小店, 每次過嚟總會有新嘅驚喜。今日經過 poking,見佢出面楝咗個易拉架, 主打營養沙律, 配搭各種魚肉豆類,糙米藜麥飯,望落幾新奇健康。 係好奇心驅使下,就走咗入去一試。店舖以白色同埋淺木色為主調, 環境清幽。 可惜座位都比較窄,比較適合獨自或者情侶朋友兩人過嚟食。Salmon the Classic裏面有唔少嘅三文魚切粒,配以牛油果,青瓜,青蔥,同檸檬。 粗略估計有成十三四粒三文魚切粒, 每粒入口都豐腴嫩滑, 味道濃沃,唔會話淋pat pat 好多筋。飯底可以揀淨壽司飯,淨糙米飯 ,或者沙律菜配一種飯。 我揀咗沙律菜壽司飯。 碗飯送到上嚟檯面嗰時嚇咗一跳,啲餸堆到滿一滿,好似一座綠色嘅小山丘咁, 上面仲撒咗啲芝麻碎, 淋上醬油麻油同埋醋, 食落高蛋白質之餘又完全唔會覺得有負擔。 三文魚同埋牛油果所帶嚟嘅油脂感滿足咗我食肉嘅需要, 沙律菜同埋醋呢個配搭啱啱好中和咗油脂感, 食落非常之飽肚, 好滿足。賣單承惠108蚊, 係個好好嘅體驗。

Salmon the Classic

賣單承惠108蚊, 係個好好嘅體驗。