2023-07-28
今日去到中環同一大班朋友聚舊試左間想食好耐嘅餐廳,聽同事介紹話唔錯,環境闊落,小菜精緻好味😋🦐香芒鮮蝦沙律這道沙律清新爽口,鮮蝦的甜味和芒果的酸甜味相得益彰,加上一些沙律醬,讓整道菜式更加豐富,賣相吸引。🍄白靈菇鮮菌XO醬爆蝦球這道菜式的蝦球肥美鮮甜,配上香辣的XO醬,味道非常開胃。白靈菇和其他鮮菌的加入,讓菜式的口感更加有層次。🥘松茸竹笙燉菜膽松茸和竹笙的香氣融合在一起,感覺上熬製得好一段時間,湯品的配料十分入味,突顯湯汁更加美味濃郁,岩哂我呢種鍾意食飯飲湯嘅人🫶🏻🎃金瓜盅鼎湖上素金瓜盅是用南瓜挖空做成的,非常有創意,上菜的時候非常吸睛。裡面的素菇配搭得恰到好處,味道相對清淡但不失美味。🦀瑤柱焗釀鮮蟹蓋蟹肉味道鮮美,配上瑤柱的鮮味更加突出,焗得恰到好處的釀蟹蓋,口感酥脆可口。🐓秘制香酥雞雞肉內層鮮嫩多汁,外層的麵粉皮炸得脆韌可口,唔會好厚粉,秘製的調味料讓整道菜式的味道更加獨特。🦐摩利菌芹香韮黃腿心蝦蝦肉味道鮮美,配上西芹韮黃的香氣,整道菜味道十分清新,感覺可以沖淡油膩嘅感覺🐥 脆香貴妃雞食中菜點少得有雞呢,呢度嘅貴妃雞外皮鬆脆,雞肉十分新鮮嫩口,食落去唔會好鞋🐟芝士汁星斑燴伊麵星斑
🦐香芒鮮蝦沙律
🐓秘制香酥雞
🦐摩利菌芹香韮黃腿心蝦
🐥 脆香貴妃雞
🐟芝士汁星斑燴伊麵
星斑肉質鮮美,與伊麵燴得剛好,兩者配合恰到好處。濃濃的芝士汁增加菜式的口感,鍾意食芝士🧀️的你點可以錯過!
🍧雪燕仙草渾子露
最後的甜品清涼開胃,雪燕和仙草的口感爽滑,甜味岩岩好,是一道很好的飯後甜品