2023-10-13 2302 瀏覽
約咗屋企人食飯,揀咗尖沙咀呢間酒樓。之前晏晝飲過茶,食物唔錯,環境都坐得舒服,有啲似婚宴場地。我哋今次晚飯都好滿意。黑糖叉燒 $168叉燒肥瘦適中,燒得好靚,邊邊有焦焦,黑糖甜甜,甘香甘香,肉質鬆軟,濕潤有肉汁😋金沙墨魚仔 $78炸得金黃香脆,炸粉好薄,包住裏面嘅爽滑墨魚仔,鹹蛋黃味香濃,甘香甘香,好香口嘅一個小食👍🏻姬松茸燉螺頭湯$108/位價錢有點小貴,但係真材實料,每一盅燉湯裏面都有螺頭、瑤柱、姬松茸兩隻、雞、瘦肉,燉湯好香好甜😋招牌釀焗響螺 $128/隻賣相好靚😍釀響螺嘅材料除咗有螺肉粒之外,仲有好香嘅洋蔥、薯蓉、爽爽嘅馬蹄、青豆、同埋一啲好似肉碎🤔有少少咖喱味,食落好香,唔會膩😋頭抽煎班片 $228斑片大大件,魚皮充滿骨膠原,煙靭煙靭😍魚肉爽滑,鮮味唔會腥,配上頭抽更加突顯魚鮮味。面頭一啲炸薑絲令到呢個餸菜更加香😋咖哩牛油焗大蝦呢隻蝦好巨型,超級大隻😍每隻蝦頭都充滿甘香嘅蝦膏,蝦身下面𠝹左一度,所以搣殼比較易,而且較為入味👍🏻唔好聽個名咖喱牛油就以為係好濃味,其實佢唔會遮到蝦嘅鮮味,個汁主要係上湯嘅味道加少少咖喱味提香,配搭海鮮恰到好處😋雖然隻蝦超級大隻,但係廚師火候啱啱好,

黑糖叉燒 $168

金沙墨魚仔 $78

姬松茸燉螺頭湯$108/位

招牌釀焗響螺 $128/隻

頭抽煎班片 $228

咖哩牛油焗大蝦
呢隻蝦好巨型,超級大隻😍每隻蝦頭都充滿甘香嘅蝦膏,蝦身下面𠝹左一度,所以搣殼比較易,而且較為入味👍🏻唔好聽個名咖喱牛油就以為係好濃味,其實佢唔會遮到蝦嘅鮮味,個汁主要係上湯嘅味道加少少咖喱味提香,配搭海鮮恰到好處😋雖然隻蝦超級大隻,但係廚師火候啱啱好,蝦肉爽滑,一啲都唔會過火靱。

淮山鑽石浸羽衣甘藍 $128
食咗咁多好嘢,梗係要食返個蔬菜😆我哋揀咗呢個超級有營養嘅羽衣甘藍菜式,好似茶樓都比較少有🤔羽衣甘藍用上湯浸,入晒味,配上爽口嘅鮮淮山粒同埋清新嘅蕃茄粒,清淡得來又好食😋