2024-08-13 523 瀏覽
梵 日本燒鳥 📍香港🇭🇰 尖沙咀 串燒.#米吃 #今日教練食呢D #今日食呢D.門面同環境已好吸引 高質感~好細心 有獨立包裝熱嘅毛巾抹手香港好少地方有炭爐~ 燒完仲用火槍2個人叫左2 set串燒~💕仲有食嘢期間 男朋友因公司行開 師傅會等返嚟時候先再燒 確保你係可以熱食~💕臨走嘅時候 店員都會問返我哋意見.喜歡重味: 可點鹽 師傅特製 昆布炒出嚟嘅鹽✨前菜 茄子 牛舌.🌟✨空運刺身級雞肉 會半生熟 可以要求全熟✨師傅omakase10串精選1. 柚子醬雞胸肉 👈🏻半生熟 2. 手羽 雞翼 👈🏻勁香脆 好炭燒味3. 雞軟骨 👈🏻我喜歡 好脆口4. 雞肝 👈🏻半生熟5. 雞頸肉 👈🏻中間少少生 呢個時候最好食6. 免治雞肉軟骨棒 👈🏻竹籤有心思 軟骨 好咬口7. 青椒 👈🏻爽口 吾辣8. 蘆筍 👈🏻勁juicy9. 金菇牛串 👈🏻勁juicy10. 鰻魚 👈🏻1分鐘內食👍🏻全部串燒 食完都唔會覺得好流好油 真係燒得啱啱好 師傅讚.✨仲有3選2 -梵特製迷你滑蛋雞肉飯 超級滑 -特制燒飯團 甜甜的飯焦 有黏糯感 紫菜有點淋.✨甜品雪糕 有五種口味 揀咗
梵 日本燒鳥 📍香港🇭🇰 尖沙咀 串燒
#米吃 #今日教練食呢D #今日食呢D
門面同環境已好吸引 高質感~
好細心 有獨立包裝熱嘅毛巾抹手
香港好少地方有炭爐~ 燒完仲用火槍
2個人叫左2 set串燒~
💕臨走嘅時候 店員都會問返我哋意見
-提子冧酒👍🏻 好酒味 想追住食
✨ 飲品 七點前啤酒飲 任飲
💫🤍竹纖 小知識
每種串燒都有特定的竹籤
竹籤可幫助師傅辨認 外貌相似的串燒 亦要耐燒 堅實 竹籤內部密度要高~
-圓籤
可細分為幼籤和正常圓籤。幼籤用來串細小易碎的食材,例如鵪鶉蛋和白果,但較易燒焦。正常圓籤則較堅硬,適合用來串軟骨和肋骨等。
-火箭籤
尾部突出,可串起正常重量的食材,有的短籤用來串小口食材,例如兩顆一串的和牛柳。
-正方形籤
在燒爐上較易平衡,也可用作記認某些串燒。亦有師傅指帶角的竹籤較易破壞肉類肌理,故圓籤較理想。
-扁籤
串較為闊大的食材,例如展開的雞翼。
雙棍竹籤
較易平衡,可以串較重和軟綿的食材,例如免治雞肉棒。
2024-08-11