2024-08-26
前幾日嚟到西貢WM酒店嘅WM咖啡廳食自助餐,大堂右邊扶手電梯落去就係間餐廳,餐廳裝修簡約風,以橙色同木系色調為主,非常舒適,食品區亦都分得好有條理,好骨致。-而家WM咖啡廳做緊嘅係法式美食薈萃自助晚餐,有好多種法國特色嘅美食同甜品,而且賣相都非常精緻。例如鴨肉醬酥皮撻同香煎鵝肝伴無花果醬,兩款食物非常精緻奢華,而且口感同味道上都好出色。酥皮撻結合咗鴨肉嘅香滑同埋個撻皮嘅酥脆,鵝肝亦都煎得好香,而且仲有即煮嘅法式海鮮湯,湯底非常香濃鮮甜,而且仲有多款海鮮,好有驚喜。-我最愛嘅凍盤區亦都有各種新鮮嘅海鮮,有蝦、螺、麵包蟹、松葉蟹腳、小龍蝦,大愛松葉蟹腳,蟹腳非常肥美而且鮮甜,食落口仲有淡淡嘅海水味,唔會太鹹啱啱好,好食到停唔到口,拎完一盤又一盤不停encore。除此之外,仲有生蠔可以拎,廚師即場喺面前開生蠔,每一隻都有大又肥,開完清洗好之後,仲會輕輕用檸檬水浸一浸,令到生蠔更加鮮味。-而食到最後嘅甜品,亦都令人眼前一亮,甜品都好,有法國特色風格,有芝士蛋糕、慕斯蛋糕、巴黎圈、朱古力、拿破崙等等,各式各樣都有,而且賣相好出色,望落非常吸引。而眾多甜品當中,特別鍾意蒙布朗,餅底非常香脆,栗子蓉
而食到最後嘅甜品,亦都令人眼前一亮,甜品都好,有法國特色風格,有芝士蛋糕、慕斯蛋糕、巴黎圈、朱古力、拿破崙等等,各式各樣都有,而且賣相好出色,望落非常吸引。而眾多甜品當中,特別鍾意蒙布朗,餅底非常香脆,栗子蓉嘅味道都好出,入面仲有原粒栗子,無論口感定係味道都好有層次。
整體成個自助餐非常享受,無論味道定係款式都好多樣化,食材方面都好新鮮,真係超值。而且價錢方面都好抵,只要指定優惠碼就可以$488食到,而且只要加多$88 /$168 /$228 就可以有飲品可以無限暢飲,CP值真係勁高
。