2017-12-27 670 瀏覽
D2 place 係近年一個新潮點,入得黎既人或貨物都幾有文青氣息,都幾chill 而呢一間日本餐廳位於呢個地方,食物質素以至餐廳環境都唔差 ! 最近餐廳甚至推出左一個主打松葉蟹既MENU,入面全部都係松葉蟹及其製作品,佢地所選取的松葉蟹更加係來自日本的鳥取,所以蟹肉細膩鮮嫩,肉質更精緻!! 馬上同大家分享下 !!餐廳設計及環境舒適,慨簡約又有藝術感覺,唔會有種迫夾感,所以用餐時都比較舒適 ; 指定既牆上甚至貼滿客人既繪畫作品因為原來每張枱上都有餐廳提供既紙及顏色筆,可以比客人使用,發揮其創意之餘,又可以填補等待美食來臨時既空虛野食黎啦 !! 首先有佢 : 松葉蟹沙律 $78  整個賣相都好豐富,本身以為佢作為一個前菜都係細細碟,點知原來佢既份量都唔多少架 !!再近D睇,松葉蟹鉗加上其蟹肉和大量蟹籽混為一體,果種口感已經好正 !! 再加入埋和風沙津汁,令個沙津唔會太DRY,絕對係一個好好既前菜,又適合2-3人分享食用塩燒松葉蟹 $138 好西真係繼續黎 ! 將松葉蟹利用塩燒形式呈現,都可以講係日本傳統又大眾化既食法,因為咁就可以保留佢最獨有的味道。品嚐最原味的方式,不添加任何醬料既情況

馬上同大家分享下 !!

野食黎啦 !! 首先有佢 : 松葉蟹沙律 $78

塩燒松葉蟹 $138

好西真係繼續黎 ! 將松葉蟹利用塩燒形式呈現,都可以講係日本傳統又大眾化既食法,因為咁就可以保留佢最獨有的味道。品嚐最原味的方式,不添加任何醬料既情況下,細緻既松葉蟹肉入口即溶,絕對是人間美味。即使蟹殼有點燒焦,其甘甜的肉都會帶燻烤香氣,所以你都一定會樂在其中

蟹丼 $178

大家唔好睇見呢個蟹丼好似平平無奇,但個價錢又好似好貴咁.....咁你就錯了
第一,上面既松葉蟹係以刺身呈上,因此口感及其溫度同成個丼整成強烈既對比 !! 甚至再一次證明左餐廳既松葉蟹係非常鮮美,呢個松葉蟹刺身非常鮮甜
第二,入面既米屬珍珠米真係不在話下,微熱既醋飯上面亦有大量鮮甜的蟹膏,配合埋爽脆蟹籽,果種口感都正到唔係識形容....

松葉蟹卷 $88

有時真係唔知點解食日本野真係要食個壽司先叫滿足
呢個松葉蟹卷就不得了啦,望見個賣相好似同平時D卷物無太大既分別,不過大家睇睇下圖既近鏡 !

外層沾滿住大量香脆,粒粒金黃色既吉列炸粉,卷物最上有松葉蟹中既精華—極鮮甜既蟹膏 , 而卷物入面就包含蟹肉加上青瓜絲,令口感非常爽脆,每一啖都有唔同既層次,絕對令你既味蕾有高級既享受

松葉蟹手卷 $40

同樣地,松葉蟹膏,蟹肉及蟹籽呢個配搭又再一次出現了 !! 果種頂級既口感真係難以形容,加上呢個價錢既手卷有非常高既用料質素,單單之係佢既性價比就已經好高了

松葉蟹鍋 $168

呢個真係強烈推介比大家,我覺得佢絕對係整個MENU中其中一個最主打,CP值係最高之一既一個菜
首先,宜家呢個天氣凍凍地,食一鍋熱辣辣既湯物都已經夠曬溫暖夠曬正 ! 另外,呢鍋充滿藝術感覺既松葉蟹鍋,當中包括非常新鮮既冬菇、蘿蔔、金菇和大白菜,就已經令到整個味道都好清甜
加上,松葉蟹和昆布清湯於烹煮時同樣地散發出鮮甜味,因此當你第一啖飲落去果陣,果種鮮甜味真係會令你情不自禁地再即時飲多幾啖 ,絕對係新鮮既食材先會品嚐到D咁既味道 !!