餐廳:千府·居食屋 (何文田)地址:何文田勝利道2號地舖最近鍾意去何文田嘅勝利道,因為嗰到有好多寵物店,可以睇吓啲活潑可愛嘅貓貓狗狗🐱🐶,真係人都開心啲。行完一輪見到有間試業中嘅千府·居食屋 @umaisushi_2021 ,原來開咗無耐,十月尾先正式開業,有新餐廳仲要喺日式居酒屋,緊喺唔少得我去幫襯吓啦😎入到餐廳位置雖小,約有20幾個座位,但內裡就充滿住居酒屋應有嘅嘢,播住日文歌🎶,仲有一個又靚女又風趣嘅店員👩🏻,一入到餐廳就同我大開玩笑,氹到食客咁開心又有親和力💞,難怪試業咗無耐就已經有一班熟客仔啦🤪居酒屋以富士山做主題🗻,紙巾座、豉油碟、旗幟都有富士山嘅蹤跡,比人一入嚟就馬上諗起日本東京🇯🇵,佢哋所用嘅食材屬中高級,主打刺身、串燒、酒類等,嚟到可以飲返杯輕鬆吓🍺入座叫返杯啤酒嚟,店員送上餐前小食,原來喺蔬菜條配西班牙鯷魚醬🐟,連前菜都用咗fusion形式去整,呢間居酒屋果然落足心機💛✝️松葉蟹肉波波 $148睇吓😍,喺用松葉蟹肉絲搓成蟹肉波波🦀,好足料!周邊加入咗柚子啫喱同沙律菜🥗,而面頭仲有啲蟹籽,撈勻一齊嚟食口感好豐富,喺一道好開胃嘅前菜✝️千府火炙盛盒 $198 呢個火炙盛盒有
餐廳:千府·居食屋 (何文田)
地址:何文田勝利道2號地舖

入座叫返杯啤酒嚟,店員送上餐前小食,

✝️松葉蟹肉波波 $148

✝️千府火炙盛盒 $198
呢個火炙盛盒有北海道帆立貝、三文魚、左口魚裙邊同中拖羅各兩件嘅火炙壽司🍣,
帆立貝上嘅松露、三文魚上嘅洋蔥、左口魚裙邊上嘅明太子、中拖羅上嘅青蔥,各有特色,偷偷哋同你講,其實我最鍾意食火炙壽司🔥,而佢哋嘅飯仲喺用咗日本種珍珠米呢🍚

✝️串燒
店員話呢度主打串燒,緊喺要試吓啦😆,嗌咗個日本雞腎($32)、
日本黑豚腩肉($25)
同鹽燒白鱔($88),火候掌握得幾好,食物唔會燒到過熟或者燒燶💯,而每款串燒都有輕輕調味,加埋檸檬汁食更新鮮同去埋油膩感🍋,
我最鍾意佢哋所用嘅雞賢爽口得嚟唔會好韌,忍唔住食完一粒又一粒😙

✝️松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸 $58
千府所用嘅雞蛋喺日本蘭王蛋,呢款雞蛋經嚴格嘅品質控制,仲唔可以有任何添加劑同激素,營養豐富而均衡,屬於日本頂級雞蛋🥚,蛋香仲好濃郁👍。呢個茶碗蒸以蟹蓋形狀嘅碗裝上,入型入格🦀,面頭仲有唔少蟹膏、蟹肉同蟹籽😌

✝️宇治抹茶十勝紅豆布丁 $48
最後緊喺要食埋甜品先叫滿足啦,叫咗個抹茶紅豆布丁🍮,嚟到又有surprise了🤩,抹茶布丁整成富士山形狀,仲喺用咗宇治抹茶去整,抹茶味好香🍵,山峯項加咗啲cream,好滿足啊🥰
2021-10-06
10 分鐘 (堂食)