2021-12-22
琴日天氣咁凍又落雨,好適合食麻辣火鍋,就搵咗個台式火鍋試吓,呢間係首間海外分店(係台灣我都未食過呢間,第一次竟然係香港食😅)店入面嘅裝潢都古色古香,環境都嗰錯。坐低咗之後,可以自己出去拎火鍋醬料,同埋有3款開胃前菜可以自己夾。▪️(前菜)聖女茄食落口好爽脆。▪️(前菜)甜酸蘿蔔條蘿蔔酸酸甜甜勁爽脆,呢個好好食,我都拎咗幾轉。▪️(前菜)拍青瓜呢個都爽嘅,但可以再辣少少。我地揀咗個夫妻鴛鴦鍋▪️(鴛鴦鍋)夫妻鍋 - 麻辣鍋 $108呢個夫妻鍋係用咗24小時熬製牛骨湯頭,用料豐富,有炮椒、花椒、白豆蔻、八角、草果、蒜苗、紅棗、仲有台灣直送嘅鴨血同豆腐,鴨血就非常嫩滑,我好鍾意,豆腐索晒麻辣湯夠入味。▪️(鴛鴦鍋)美人鍋 - 養顏花膠雞鍋 $178呢個雞湯不得了,係用咗12小時熬製雞湯;係未放任何火鍋配料之前,我都忍唔住先飲咗兩碗,果然係可以喝的台式湯底;雞就係葵花雞;花膠雞鍋滾起咗之後,店員會先幫手剪開隻雞方便大家食,仲要係好大隻雞髀嚟㗎😍 。雞髀食到啖啖幼嫩嘅肉,花膠連埋雞湯一齊飲,超正啊。▪️豚肉鳳梨酥 $88呢個好特別,外面嗰層係豚肉,咬落好彈牙;而入面就係鳳梨,估唔到味道都幾夾,鳳梨酥放落麻辣
▪️(前菜)聖女茄
食落口好爽脆。
▪️(前菜)甜酸蘿蔔條
蘿蔔酸酸甜甜勁爽脆,呢個好好食,我都拎咗幾轉。
▪️(前菜)拍青瓜
呢個都爽嘅,但可以再辣少少。
我地揀咗個夫妻鴛鴦鍋
▪️(鴛鴦鍋)夫妻鍋 - 麻辣鍋 $108
▪️(鴛鴦鍋)美人鍋 - 養顏花膠雞鍋 $178
▪️豚肉鳳梨酥 $88
呢個好特別,外面嗰層係豚肉,咬落好彈牙;而入面就係鳳梨,估唔到味道都幾夾,鳳梨酥放落麻辣湯底味道仲正。
▪️手切牛小排(小)$238
牛小排賣相都唔錯,食落好嫩,牛味好濃,正呀😋
▪️手工團團圓圓 $118
有手工鮮蝦、墨魚、梅菜豚肉丸、松露丸。
先講梅菜豚肉丸,估唔到打邊爐都可以食到梅菜肉餅嘅味道,都幾好食㗎。手工鮮蝦、墨魚、松露丸,全部都超彈牙,好鬼正呀。
▪️瓜熟蒂落 $108
瓜熟蒂落呢都係瓜瓜菜菜,有粟米、芋頭、冬菇、紅蘿蔔、蓮藕、萵苣、生菜、皇帝菜、油麥菜。打邊爐點都要食返啲菜嘅,啱晒樣樣都想食嘅我😋
食物 : 8.5/10
環境 : 8.5/10