2022-01-01
喺香港比較少機會食到和牛,今次嚟到尖沙咀呢間主打JA鹿兒島和牛嘅餐廳試吓佢個special tasting menu ($888/person)。餐廳位置非常方便,喺正金馬倫道,入去嗰刻已經感受到居酒屋氣氛,黃木色嘅裝修,仲有好多日本poster同裝飾。⭐️前菜係和牛沙律,燒過嘅和牛片,牛脂味香濃,配埋爽脆嘅菜同胡麻醬,口感一流而且開胃。⭐️和牛紫蘇天婦羅嘅天婦羅醬炸得好薄好鬆脆,包住紫蘇葉同和牛一齊食外脆內軟,紫蘇葉仲減低左油膩感。⭐️和牛鵝肝三文治好厚切,厚厚既和牛肉,鵝肝配上烘脆左嘅麵包一齊食,啲油香爆曬出嚟,仲加埋幾塊金箔令到外型更加美觀。係燒肉之前,餐廳仲安排咗話梅蕃茄俾我哋食,清一清個味蕾,蕃茄醃得好入味,好開胃又解渴。⭐️跟住就到主菜和牛拼盤,有牛舌,西冷,肉眼,牛三角,牛嘅油脂都分部得好平均,燒完之後牛味好濃,肥瘦均勻,配埋燒汁同蒜片一齊食,正。店員仲幫你燒牛肉薄燒,大火之下幾秒就食得,夾埋蛋漿蔥花同蒜片,味道豐富口感一流。⭐️釜飯熱辣辣,裏面配有半熟嘅和牛片同櫻花蝦,櫻花蝦配搭得好好,令成個飯香左好多同增加左唔少口感,仲有啲飯焦,吸晒和牛嘅精華⭐️甜品係牛奶布甸同士多啤梨,牛奶布
⭐️甜品係牛奶布甸同士多啤梨,牛奶布甸微甜重奶香,食落滑溜,配埋清甜嘅士多啤梨解一解油膩感🍓好滿足。
總括嚟講整個用餐無論食物,裝修,服務都唔錯,係值得一再回味嘅小店