2023-03-22 33 瀏覽
川之源我之前食過,因為好食,所以今日再去食,不過就食正街樓上鋪嗰間,貪佢唔使行條樓梯斜路,佢嘅午市好抵食,用料靚,我哋今日就食咗個二人午市套餐。老闆娘好Nice,推介咗啲食物俾我哋。首先我哋揀咗碟涼拌木耳,佢嘅汁調得好好味,惹味得來好清新。老闆娘話佢嘅炒菜注重少油少鹽,注重健康,我哋嗰碟油麥菜真係用佢嘅原味鮮甜加蒜片嚟炒,好清新自然。個酸菜魚嘅魚肉好滑,而最重要嘅係佢個湯唔係比一浸油蓋住晒,老闆娘話佢哋係調節左味道,知道香港人注重健康,所以唔會比一浸油咁蓋住,啲湯都鮮甜好飲,而佢嘅酸菜都係自己醃製,佢用唔同嘅菜嚟醃,醃嘅時間要幾日,喺醃菜嘅期間又唔可以比油掂到,所以要好多心機,但係因為用唔同嘅菜嚟醃,所以咬口有唔同層次,再加埋有粉絲同埋魚片喺入邊,非常之享受味蕾上面嘅不同層次,非常惹味,值得一試再試。飯後甜品係桂花冰粉,佢嘅桂花味好清香,黑糖味又唔會太甜,食落好舒服好開心,喺店舖內嘅必食推介。值得一提嘅係佢提供嘅蕎麥茶,佢嘅茶味非常之香,同埋有茶味,唔同外面餐廳嘅蕎麥茶,只係香但冇茶味。問過老闆娘,原來佢嘅蕎麥茶係由四川訂貨來的,呢款蕎麥茶係有解熱氣肥膩作用,令到人唔使咁熱氣,老闆娘嘅

值得一提嘅係佢提供嘅蕎麥茶,佢嘅茶味非常之香,同埋有茶味,唔同外面餐廳嘅蕎麥茶,只係香但冇茶味。問過老闆娘,原來佢嘅蕎麥茶係由四川訂貨來的,呢款蕎麥茶係有解熱氣肥膩作用,令到人唔使咁熱氣,老闆娘嘅心思真係抵讚。而我哋食完之後都唔會覺得口渴,所以真係要一試再試,老闆娘亦同我哋講,佢用嘅食材來貨價貴,係用咗佢哋嘅心思去煮一啲好食物比客人嘅。