餐廳: Lamees
資訊:

2023-12-15 33 瀏覽
🇭🇰 #土瓜灣 平時成日食亞洲同西餐,今日就同朋友去土瓜灣一間地中海餐廳Lamees試下新野!🤩 TRIO DIPS PLATTER (Spicy Lovers) $170Lamees既Dips總共有7款,每款都會跟pita bread! 如果想一次試多幾隻款式可以叫拼盤!有Classic同Spicy lovers. 今次我地試左後者,因為我同朋友都鐘意食辣,有香辣鷹嘴豆泥、墨西哥辣椒雜果仁醬同煙燻甜椒香辣雜果仁醬,每款都好香👅口感好rich,加埋辣辣地超級開胃,好適合作為starter! 💖 ADAS - LENTIL $55我地仲叫左個有機小扁豆湯,係中東經典既湯,跟埋脆餅和檸檬. 個湯有好重既香料味道,因為係扁豆湯,所以口感係偏厚,幾特別!🫶🏻 MANKEESH FLAT BREAD - BLACK TRUFFLE AND MUSHROOMS $120呢個黑松露野菌flat bread一份有8件,有d似地中海版本pizzas (7寸), 食落好香脆同埋黑松露味好突出 DESERT ROSE - WAGYU BEEF TAIL TAGINE $340我同朋友都唔食羊,所以就叫左個摩
🇭🇰 #土瓜灣

ADAS - LENTIL $55

我同朋友都唔食羊,所以就叫左個摩洛哥煲仔燉煮和牛尾,裏面有紅蘿蔔、杏仁和梅乾配Shreya. 牛尾有三大件,炆得超軟爛!另外紅蘿蔔超級甜,吸左牛肉同醬汁既甜味!✨見到個飯有兩隻色仲要唔同長短就問老闆係咩米,老闆話呢款主食叫Shreya係中東米配pasta, 係中東好普遍!口感粒粒分別

BOZZA $65
最後叫一個甜品結束完美既一餐,Bozza(阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎),口感非常豐富,食雪糕同時有開心果碎咬下,雪糕唔會太甜,一d都唔膩!🩷