2021-03-06
聽講觀塘開左間高質西式餐廳,好開心上個禮拜日呢間餐廳有開可以去食個飯,為左留肚食甜品,叫左一個set lunch同兩款甜品。🐔Grilled Chicken ThighSet lunch包餐湯同一杯茶仲附上餐包,今日嘅餐湯係蕃茄湯,本身平時如果有得揀唔會飲蕃茄湯因為怕酸,但呢個蕃茄湯有驚喜,飲得出真材實料有蕃茄蓉唔會好稀,濃濃嘅蕃茄味帶微酸好開胃😋,質地濃稠杰身蘸sourdough麵包都好夾。Grilled Chicken Thigh兩大塊厚身肉質嫩滑有肉汁🤩,雞皮呈金黃色香口脆卜卜好似食緊燒腩肉層皮,下底有花椰菜泥食落似薯蓉入口綿滑,仲有hazelnut dukka同其他配菜。 🍰Basque burnt cheesecake蛋糕附上cream同埋提子漬物,怕酸單點無跟strawberry sorbet,蛋糕入口軟滑有焦香味中間軟心,與cream同食口感更佳,呢個cheesecake芝士味濃郁但食完唔會覺得好膩,讚😋👍🏻🍞French toast要3點先有,為左佢食個late lunch果然值得,French toast即叫即製,一上枱個presentation已經嘩嘩聲不得了,打卡
要3點先有,為左佢食個late lunch果然值得,French toast即叫即製,一上枱個presentation已經嘩嘩聲不得了,打卡一流呀📷。用左brioche上面係伯爵茶味雪糕而唔係大路味嘅雪糕,食得出淡淡伯爵茶味,有香蕉同士多啤梨,加上藍莓compote,味道口感豐富甜度恰到好處❤️。食完甜品,再飲一啖set lunch跟嘅earl grey熱茶,作為一個完美嘅ending~
三樣都好食,甜品更加出色。咁高質素又有誠意嘅小店仲要唔收加一,想再黎食其他甜品🤤
P.S. 餐單會不時會更換菜色