2017-11-15
今次嚟到山林道搵食,從店外面見到呢間似乎幾浪漫,眼見都已有三對情侶共進晚餐,外面個餐牌2人餐又唔錯。男待應唔單止禮貌,連男朋友都feel到個種斯文好客咁帶位同介紹餐牌,而我哋喺門外已決定個二人餐,所以只係揀返餐中某啲配搭前菜:法式焗田螺沙律:煙三文魚沙律意/飯: 香煎帶子海鮮蕃茄意粉主菜: 慢煮美國牛柳配燒大蝦先上一個餐前小食<水牛芝士拌紫蘇梅蕃茄凍>起初以為係一般較稀嘅Jam個類,其實係好開胃嘅啫喱,甜甜帶微酸,配上水牛芝士令食欲大增。跟住沙律不過不失,蕃茄餐湯就攪到極蓉,並不是全茄膏湯,好足料都幾鮮味。之後就係田螺,出奇地又大粒喎,焗得唔會太乾身而且都幾入味,但原來底部嘅薯蓉勁香勁幼滑,配上田螺嘅牛油蒜蓉汁超香!意粉方面,海鮮主要以貝類配搭,大蜆同青口都幾飽滿新鮮,而帶子有種香口感覺,整體嚟講確係唔錯。主菜終於出場賣相都幾靚仔,牛柳已經砌成牛柳條,方便!牛柳瘦底好難住得嫩,我自己怕煮得唔好就好少買。但餐廳用咗慢煮嘅方法,做得肉嫩皮香,又保留到香濃肉汁,正。大蝦開背燒,蝦殼燒得勁香,蝦肉彈牙爽口,而且配菜都唔馬虎,瓜類保持爽口多汁,高水準之作。額外叫多個小食,水牛城雞
前菜:法式焗田螺
沙律:煙三文魚沙律
意/飯: 香煎帶子海鮮蕃茄意粉
主菜: 慢煮美國牛柳配燒大蝦
先上一個餐前小食
<水牛芝士拌紫蘇梅蕃茄凍>
跟住沙律不過不失, 蕃茄餐湯就攪到極蓉,並不是全茄膏湯,好足料都幾鮮味。
之後就係田螺,出奇地又大粒喎, 焗得唔會太乾身而且都幾入味,但原來底部嘅薯蓉勁香勁幼滑,配上田螺嘅牛油蒜蓉汁超香!
主菜終於出場
額外叫多個小食,水牛城雞翼,雞翼砌成單支,食得方便。配上濃烈嘅水牛城汁,微辣,層次感十分豐富,滋味十足。
最後配上凍嘅焦糖燉蛋作為甜品,脆脆焦糖加上嫩滑燉蛋,甜而不漏。
總括呢餐確實係有質素,而且價錢合理,當然亦係一對對嘅好選擇。