2017-11-20 456 瀏覽
最近想經openrice book枱所以搵返個account,一睇原來對上一次寫食評已經係2008年!哈哈!平時有咩美食分享都係post相上社交平台就算,今次呢間新餐廳令我好有衝動要寫返個食評讚一下!我同朋友兩個都好中意食日本野,知道登龍街都多日本餐廳就去睇下有無心水,一去到永光中心見到呢間居酒屋個名咁特別就決定試一試。入到去地方唔大但座位闊落,燈光環境都幾有氣氛,侍應都好熱情。我同朋友諗住慢慢食下野傾下計,於是分開幾次叫,逐樣慢慢試。首先叫沙律同小食,叫左溫室蕃茄沙律、鱈魚乾同燒茄子,估唔到小食已經咁驚喜!蕃茄食得出係日本貨,好清甜;鱈魚乾好香脆,忍唔住食完一塊又一塊,極速清晒;燒茄子好juicy而且好夠味唔會淡mou mou!之後留意到餐廳塊黑板寫住d是日推介係menu無既野,侍應就介紹係餐廳每日都會有d即日空運到港既新鮮海產,日日都唔同款,當日侍應就推介我地試一款叫「羽太」既魚,侍應仲非常細心,驚我地兩個人食一條魚太寡,特別介紹我地一半做薄切刺身,一半鹽燒,黎個「一魚兩味」!真係估唔到連日本餐都可以咁樣食,值得推介!先食薄切刺身,肉質彈滑而且非常有魚味,真係好新鮮!另一半鹽燒完之

我同朋友諗住慢慢食下野傾下計,於是分開幾次叫,逐樣慢慢試。首先叫沙律同小食,叫左溫室蕃茄沙律鱈魚乾燒茄子,估唔到小食已經咁驚喜!蕃茄食得出係日本貨,好清甜;鱈魚乾好香脆,忍唔住食完一塊又一塊,極速清晒;燒茄子好juicy而且好夠味唔會淡mou mou!

溫室蕃茄沙律
鱈魚乾
燒茄子

之後留意到餐廳塊黑板寫住d是日推介係menu無既野,侍應就介紹係餐廳每日都會有d即日空運到港既新鮮海產,日日都唔同款,當日侍應就推介我地試一款叫「羽太」既魚,侍應仲非常細心,驚我地兩個人食一條魚太寡,特別介紹我地一半做薄切刺身,一半鹽燒,黎個「一魚兩味」!真係估唔到連日本餐都可以咁樣食,值得推介!先食薄切刺身,肉質彈滑而且非常有魚味,真係好新鮮!另一半鹽燒完之後皮香肉彈,d肉唔會散,真係好正!
另外再叫左一客帶子刺身同另一款是日推介既魚「愛女炙燒,帶子鮮甜,炙燒愛女魚油甘香肥美,兩樣都好好味!
羽太魚薄切刺身,帶子刺身,炙燒愛女魚
鹽燒羽太魚

之後我地再叫左d串燒,全部都好好食!調味適中唔會太鹹,又唔會燒過龍,應juicy既juicy,應脆卜卜既脆卜卜!我最中意既係牛舌雞皮雞心,同埋menu上無既鴨舌,又係當日既是日推介,超正!我地仲叫左枝清酒,兩個人食下飲下傾下計食足5個鐘,好耐無試過咁開心!我一定會再黎食過!

燒牛舌
燒鴨舌