銅鑼灣 📌 居酒屋 (皇室堡)因為手上有 2張 $100 皇室堡美食現金 coupons,又記得以前細個好鐘意幫襯 ,貪佢選擇多,款式多,質素高而價錢又比較親民, 所以就決定去 ,又原來我應該都有10 年無帮襯 🤫🤫🤫🥗 和民沙律 $39沙律菜好新鮮,內有雞肉同埋穀物脆脆, 成個沙律精髓就係個薯蓉泥,個薯蓉泥 ( 略嫌個份量少 ) 真係好正好好食,係成個沙律🥗嘅精髓。🐟 鮭魚刺身 (3pcs) $39上枱時,覺得三文魚好似個樣麻麻地,但食落又好鮮味。•🦐 赤蝦刺身 (3pcs) $39蝦肉實净肥美,啖啖肉,相當鮮甜, 而且啲蝦膏唔腥仲好甜。🍤 炸蝦天婦羅 (3pcs) $59天婦羅炸粉看似有d厚, 但係咬落係啱啱好呀, 炸蝦okay 大隻,外層酥脆,最鍾意呢種天婦羅嘅口感同味道。🧆 章魚小丸子 (4pcs) $39佢個整法有別於傳統嘅燒章魚小丸子,但係做到外脆內軟,呢點係加分 ,面頭醬汁 (蛋黃醬 & 日式燒烤汁) 係調教得恰到好處 ~ 好味😚🍢 燒物盛合 (6串) $99反而冇諗過串燒都有驚喜 🍢 ▪️雞翼 🐔 雞皮輕脆,肉肉巧juicy▫️雞腿 🍗 好嫩滑而且肉質係好彈牙▪️冬菇 🍄
銅鑼灣 📌 居酒屋 [和民] (皇室堡)

因為手上有 2張 $100 皇室堡美食現金 coupons,又記得以前細個好鐘意幫襯 [和民],貪佢選擇多,款式多,質素高而價錢又比較親民, 所以就決定去 [和民],又原來我應該都有10 年無帮襯 [和民] 🤫🤫🤫

🥗 和民沙律 $39
🐟 鮭魚刺身 (3pcs) $39
上枱時,覺得三文魚好似個樣麻麻地,但食落又好鮮味。

🦐 赤蝦刺身 (3pcs) $39
蝦肉實净肥美,啖啖肉,相當鮮甜, 而且啲蝦膏唔腥仲好甜。
🍤 炸蝦天婦羅 (3pcs) $59
🧆 章魚小丸子 (4pcs) $39
🍢 燒物盛合 (6串) $99
反而冇諗過串燒都有驚喜 🍢
▪️雞翼 🐔 雞皮輕脆,肉肉巧juicy
▫️雞腿 🍗 好嫩滑而且肉質係好彈牙
▪️冬菇 🍄略嫌細粒咗啲,但係好有香菇味
▫️粟米 🌽 唔會乾争争,基本香甜係有
▪️牛柳 🥩 就不過不失,雖然牛唔係太韌亦都有牛味,但有比較嘅情況下就遜色咗
▪️免治雞肉🍖 呢個真心好好食,講唔出佢嘅肉mixed 咗d乜, 總之就係好好味同埋好有口感
🫓 炸溫湯豆腐 $29
呢個好嘢!堅好食🤤 輕脆嘅外層,滑滑嘅豆腐,熱辣辣擺入囗,好難形用到嘅好味道喔。呢種煮法,好小日本餐廳可以食到,絕對係 必食❗必食❗必食❗

🍮 抹茶蕨餅配黑蜜 $19
呢個蕨餅又係必食❗就算喺日本都好難食到咁好味嘅蕨餅。 加埋黑蜜, 完全將個味道昇華 🤩 性價比又高,食完我直頭想外賣一個返屋企。
🍶 Sake $59
清酒我就冇飲喇, 豬隊友話呢個價錢有呢個質素,性價比高。

🔅 總括嚟講,我冇諗過而家 [和民] 嘅嘢食,係比以前更加多款,加多元化,而出品仍然 keep到一定嘅水準同質素,食咗咁多嘢,飲埋 Sake,2個人都係四百幾蚊埋單,價錢親民,性價比高 🔅
2023-12-29
10 分鐘 (堂食)
用餐優惠
現金券