2017-03-14
今日帶媽媽去觀塘工廈食晚飯,呢間餐廳一直都有好多好評,應該幾高質~大約7點幾去到已經好多人,坐滿8成,好彩有一早訂位,都唔洗等位。今日返工lunchtime無咩食野,有啲餓,所以我地點咗一個沙律、一個小食、一個主菜同一個意粉😍藜麥蘋果紅菜頭松子仁沙律配香橙油醋汁😝聽個名都好吸引,啊媽都試過用嚟煲湯,咁健康嘅菜式梗係到試下啦😂平時多數係食雜菜沙律或者煙三文魚,未食過紅菜頭,個味道比煲湯更濃。好天然嘅紅色,紅菜頭同蘋果粒上均勻咁沾上細細粒既藜麥,上面灑上好多松子仁!平時都係相機食先,但啊媽已忍唔住要試下啦😂輕嚐一啖,感覺好fresh,紅菜頭有少少"林",加上藜麥增加返啲口感。蘋果都好爽脆,如果再多啲蘋果就更好啦😋小食叫咗脆炸西班牙式白辣單骨雞翼~炸到脆卜卜,不過炸到個顏色有啲深。單骨食落好方便,但感覺雞翼有啲細隻,好彩份量搭救返~味道方面覺得幾香同味道都幾濃,有少少孜然味😋主菜方面叫咗西班牙式燒豬肋排(10吋)份量好大,上面佈滿醬汁,唔會烤到好乾!因為肉質好嫩好"林",所以都可容易就切得開~好驚喜!入口軟腍嫩滑,滿口肉汁,有別於一般焗到好乾嘅肋排。味道方面本身已經好夠味,酸酸地、甜甜地好開
大約7點幾去到已經好多人,坐滿8成,好彩有一早訂位,都唔洗等位。 今日返工lunchtime無咩食野,有啲餓,所以我地點咗一個沙律、一個小食、一個主菜同一個意粉😍
藜麥蘋果紅菜頭松子仁沙律配香橙油醋汁😝 聽個名都好吸引,啊媽都試過用嚟煲湯,咁健康嘅菜式梗係到試下啦😂
平時多數係食雜菜沙律或者煙三文魚,未食過紅菜頭,個味道比煲湯更濃。 好天然嘅紅色,紅菜頭同蘋果粒上均勻咁沾上細細粒既藜麥,上面灑上好多松子仁!
平時都係相機食先,但啊媽已忍唔住要試下啦😂
蘋果都好爽脆,如果再多啲蘋果就更好啦😋
小食叫咗脆炸西班牙式白辣單骨雞翼~ 炸到脆卜卜,不過炸到個顏色有啲深。
單骨食落好方便,但感覺雞翼有啲細隻,好彩份量搭救返~
味道方面覺得幾香同味道都幾濃,有少少孜然味😋
主菜方面叫咗西班牙式燒豬肋排(10吋) 份量好大,上面佈滿醬汁,唔會烤到好乾!
因為肉質好嫩好"林",所以都可容易就切得開~ 好驚喜!入口軟腍嫩滑,滿口肉汁,有別於一般焗到好乾嘅肋排。
味道方面本身已經好夠味,酸酸地、甜甜地好開胃😍
不過食晒成份覺得個味濃咗少少,可以點焦糖蘋果蓉醬去中和返👍🏻
好值得去試,性價比高💖
最後仲有意粉,呢個係大虎蝦&櫻花蝦&車厘茄蕃茄蝦汁手製意大利麵~
第一個感覺就係好香好香,好想影完快啲食😂
味道較重龍蝦汁、蝦膏等味道,好香濃,超鍾意~
虎蝦有四隻,幾大隻仲好爽口😁 性價比好高,下次一定會再帶屋企人嚟食😍