2022-07-15 78 瀏覽
鮨真喺尖沙咀嘅頂樓,可以飽覽維港景色。由六點幾開始食,可以由天光睇到天黑,夜景好有感覺。我同朋友叫咗「鮨」呢個餐,$1880+10%。Appetitzer 前菜係櫻花蝦慕絲,打完嘅蝦好有空氣感疏乎厘咁樣。個面仲有清湯啫喱、紫蘇花同埋魚子,好特別開咗個靚頭。Seasonal Sashimi跟住係刺身,有wasabi淮山同埋秋葵作為漬物。一開始有右口魚加上海膽,仲有燒過魚邊,迫曬啲油份出嚟,加埋岩鹽食一流。北海道水八爪魚好脆,魚纖維未完全死晒爽口,大吸盤個位最脆,用咗柚子皮同青檸汁調味。鰤魚係大油甘魚,可以睇到網燒嘅紋,加柚子胡椒夠香口。粒貝即係螺肉,有好重嘅海水味,同竹炭鹽好夾,好爽同脆。青魚好肥美,見到佢白色皮下脂肪。呢條冇醃醋好滑,配上木魚絲醃蒜,冇生蒜頭搶味。跟住係青森大間野生拖羅,顏色暗啲肌肉實淨啲。中拖羅半肥瘦少筋,中拖羅肥肚腩肉肥美,味道更濃郁。燒完嘅赤鯥比拖羅增加多油香,完美作結。岩手縣嘅赤埼真蠔配上紫洋蔥醬,鹹鹹地比法國蠔有更重嘅海水味。Featured dish第一次試芝麻河豚白子,好似豆腐咁滑。表面有衣,煙煙韌韌好特別。加上日本烏魚子粉,燒完再磨更香口。Sushi跟住

Appetitzer

Seasonal Sashimi

Featured dish

Sushi
跟住就係壽司,配上佢地自家製嘅甜薑。深海池魚,口感好爽,入口甘香。金目鯛用梅醬作為點綴恰到好處。赤貝新鮮清甜;帶子夠厚好爽。加咗昆布漬嘅小白蝦比較黏身少少,口感正。梳子魚用咗三星漬,係日本青椒子白瓜,有少少辣,肉質夠肥美。最後係細條嘅池魚,魚味濃郁。仲有啲蔥整嘅醬。

Soup
群翅清湯好暖胃,可以清一清味蕾,仲有大大條翅。

Fruit
赤玉蜜瓜好甜,估唔到食完仲有雪糕食,我同朋友試咗朱古力味同埋開心果味,滿足。