2018-11-07
「OMAKASE」意指廚師發辦,由他來為你挑選最優質、最時令的食材,也是對廚師的一種信任。我相信好多人同我一樣都聽過唔少次,但今日我終於都有機會試下。因為女朋友之前話想食串燒,於是一早已經揀定呢一間,貴就貴咗啲,但其實係朋友推介,所以大出血都要黎試一次。我地點左個套餐,有12串串燒之餘,仲有梅子雞、魷魚一夜光、安格斯牛小排、茶壺海鮮湯、燒飯團、溫泉蛋雞軟骨串。淨係睇到呢個陣容就知道值回票價。先講12串燒分別有冬菇、黑豚肉、雞軟骨、雞頸肉、雞尾、韭菜、大葱、粟米、白鱔等等。黑豚肉望落雖然有啲肥,但係食落就只有油香同豐富的肉味完全唔會覺得佢係肥膩。。雞尾亦係一個意外驚喜。相信大家聽到雞尾都知道係雞pat pat,佢不單止完全唔會有蘇味或者污糟嘅感覺,而且咬落去有油份媽重,係一個幾特別嘅口感。雞頸肉喺出面比較少機會食到,起初以為佢係冇肉食,但其實整咗串燒後都係啖啖肉,而且雞油豐富肉質鮮嫩,比想像中好食好多。白鱔燒得皮脆肉嫩,一啲都冇腥味,連一向好少食魚嘅我哋都好欣賞,值得encore。茶碗海鮮湯造型特別,啖啖都係鮮味,味道幽香,十分好飲。溫泉蛋雞軟骨,蛋香幼滑,雞軟骨口感爽脆,兩者配合起嚟天
白鱔燒得皮脆肉嫩,一啲都冇腥味,連
一向好少食魚嘅我哋都好欣賞,值得encore。
茶碗海鮮湯造型特別,啖啖都係鮮味,味道幽香,十分好飲。
溫泉蛋雞軟骨,蛋香幼滑,雞軟骨口感爽脆,兩者配合起嚟天衣無縫,令人回味無窮。
最後當然係食番一個小飯團做結尾,細細粒嘅燒飯糰每邊燒得香脆,中間仲有啲明太子,更加係香氣四溢,食完想再食。
今次雖然荷包大出血但係食到咁高質同多樣化嘅食物,我哋已經諗定下次要幾時再嚟食過。