2023-09-12 50 瀏覽
約咗朋友一齊去high tea😍除咗位於山林道嘅茴香,餐廳裝修優雅,啱晒我哋打卡🤩✅Fennel Afternoon Tea $498 for two有鹹點同甜點,另外包兩杯無酒精飲品,可以選Tea Pot,特飲及招牌泰式奶茶🧋Savories:🔸42個月伊比利亞火腿蕃茄莎莎法包番茄莎莎醬開胃又好食🤤法包仲好脆🔸加拿大鱈場蟹腳牛油果三文治 蟹腳同牛油果嘅配搭新穎得來又幾夾🥑🔸青蘋果蝦肉脆脆細細塊薄脆片,對比其他鹹食無咁突出,但係味道都幾唔錯🔸24小時慢煮牛舌芯多士牛舌芯俾起平時食嘅牛舌軟身,口感香軟重牛味🔸泰式鳳爪沙律呢個鳳爪好入味🤤食一隻有啲唔夠喉🔸泰式生蝦(阿根廷紅蝦)唔係平時嘅泰式虎蝦而係生蝦,口感彈牙又大隻Pastries🔸迷你芝士蛋糕 (6款)呢個芝士蛋糕係充滿驚喜🤩食到嘩嘩聲😆有6隻唔同味道,隻隻都好重芝士味之餘又有特色,最鍾意朱古力味,係特濃朱古力香🔸錐形夾心朱古力 (3款)造型好似戒指托,食嘅時候有啲困惑,因為share唔到🤣原來個設計別有用心,中間有夾心餡料,但係食完芝士蛋糕先食呢款,相比之下芝士蛋糕出色啲🤣🔸英式提子鬆餅配忌廉,蜜糖及果醬鬆餅好食真係唔容易,做到香酥

Savories:
🔸42個月伊比利亞火腿蕃茄莎莎法包
番茄莎莎醬開胃又好食🤤法包仲好脆
🔸加拿大鱈場蟹腳牛油果三文治
蟹腳同牛油果嘅配搭新穎得來又幾夾🥑
🔸青蘋果蝦肉脆脆
細細塊薄脆片,對比其他鹹食無咁突出,但係味道都幾唔錯
🔸24小時慢煮牛舌芯多士
牛舌芯俾起平時食嘅牛舌軟身,口感香軟重牛味
🔸泰式鳳爪沙律
呢個鳳爪好入味🤤食一隻有啲唔夠喉
🔸泰式生蝦(阿根廷紅蝦)
唔係平時嘅泰式虎蝦而係生蝦,口感彈牙又大隻

Pastries
🔸迷你芝士蛋糕 (6款)
🔸錐形夾心朱古力 (3款)
🔸英式提子鬆餅配忌廉,蜜糖及果醬
鬆餅好食真係唔容易,做到香酥口感,最緊要係多提子🍇加忌廉醬最好味
🔸香蕉Muffin
唔太喜歡香蕉副製品,呢個係唯一一個Tea set 入面我唔食嘅嘢,朋友話個Muffin好脆好正,咁就啱啦!俾埋佢食😙基本上呢度下午茶嘅包類都係做得好脆
🔸香脆法式牛角包
牛角包搽小小忌廉好味道不得了😍

🔸飲品
選咗泰式奶茶,茶味夠濃郁唔算好甜
朋友揀咗少女心事,即係rose strawberry &Grapefruit Soda,打卡都幾好睇🍓

🐻總結
Tea Set價錢唔算好進取,食物質素對得住價錢有突!食物配搭有花心機,餐廳環境都符合high tea 打卡需要📷

💛好味指數:4.8/5 💜回頭指數:4.8/5

📍 茴香 (尖沙咀)
尖沙咀山林道38號銀座38 17樓