2015-08-26
朋友仔仲未收工,唯有畫定點菜紙繼續等,都係食嗰幾樣啫。依家人氣咁旺,唔想等位就要七點前黎到坐低喇。咸菜胡椒豬肚雞煲一隻,前幾次都係食奇味雞,今晚食胡椒雞湯啦﹗以前都係用雞仔,近來轉左用大少少既雞,多左肉食噃。肉質依舊非常嫩滑又多汁,最緊要唔好滾過火,一熟就好趁熱食喇。豬肚醃過既爽口入味又帶酒香,胡椒味香濃,雖知飲得多會頸渴,但太好飲喇,唔理得咁多 ﹗食左先講。美國桶蠔,大大隻又啖啖肉,鮮味非常、Juicy 非常,翠榮唯一既海鮮,如要其他海鮮,就要預訂喇﹗或煮自擄都得,但要收服務費囉。手切牛肉細,menu 只印上手切牛肉,但真身其實係牛頸脊黎架 ﹗今晚牛頸脊色澤光亮又油潤,一睇就知非常新鮮。果然無錯,十分高質,牛味濃郁,嫩得黎有趙口,不鞋不韌,好好味。魚腐,必食推介,今日比以往差左少少,真係有一次比一次差既感覺,不過都算好食。外層又香又棉、裡面濕潤多汁。竹笙,今日比較碎喎,入口爽脆,索湯一流。