2017-11-09 88 瀏覽
放工又去大坑,未婚夫話帶我去食 fine fine 地嘅dinner,仲話帶去食靚扒。大坑大把好野食啦,仲會有咩驚喜呢?佢帶咗我黎呢間 Bovini,地方唔算大,喺大坑黎講算正常,人少少其實仲好,因為啲侍應先有時間serve 你。佢地係細心到,留意到我好凍,即刻幫我關細啲冷氣。經侍應講解,我地叫咗個 Deluxe 3 course dinner set,加埋個甜品。看似三個course 唔多,個main dish 仲係share,但係佢每碟份量唔少,我地食左一半已經好飽。先講頭盤嘅Caesar Salad同Crab Cake。Caesar salad 係用好傳統嘅煙肉乾,乾到都幾硬,而沙律同麵包糠都幾fresh 同脆。另外個crab cake,睇得出啲蟹肉係好有心機咁一絲一絲處理過。但係味道咸咗啲,要沾沙律醬中和番,就岩口味。跟住就係兩款湯,Wild mushroom soup同Lobster Bisque 。磨菇湯好濃郁,但係唔係好杰,佢係香濃得黎唔heavy。仲有個龍蝦湯,值得一讚呀!除左佢係名牌子 -由洲際前大厨主理之外,味道係好新鮮。佢無坊間嗰種酸味,而且有龍蝦肉有洋葱,成件事

跟住就係兩款湯,Wild mushroom soup同Lobster Bisque 。磨菇湯好濃郁,但係唔係好杰,佢係香濃得黎唔heavy。仲有個龍蝦湯,值得一讚呀!除左佢係名牌子 -由洲際前大厨主理之外,味道係好新鮮。佢無坊間嗰種酸味,而且有龍蝦肉有洋葱,成件事好完美。

跟住就係main dish 牛扒,我地仲upgrade 左上USDA Prime grade New York Strip Loin。位置處於牛前腰里脊肉。呢個位置淋得黎唔算係太軟,中間位置亦唔多脂肪。雖然係咁,佢都有牛味。佢地嘅煮法處理,亦相當成熟。我地叫medium rare,切開無血水,生熟比例係岩岩好!除此之外,牛扒面係煎烤到脆脆的,難怪呢道被稱為高質扒房。

Side dish 叫左Cream Coin,食咗咁多肉,都要少少蔬菜balance 番。雖然係忌廉,但唔heavy。 不過其實食到呢度已經好飽。

最後係Molten Chocolate。雖然好大件,但係佢一啲都唔濟,而且貼度岩岩好,雪糕嘅比例又係perfect,可以一啖雪糕一啖蛋糕!

呢度食物質素高,環境都舒服,難怪都見都有一兩台客喺度慶祝生日啦!
2017-08-31