2021-04-14
見銅鑼灣開左新的打邊爐店,所以放工之後就同朋友一起去試下!店鋪乾净企理,裏面的裝修頗有設計感。餐廳的材料和鍋地的選擇都幾多!我同朋友叫左牛油麻辣同東北酸菜白肉湯底,價錢一共都係$198。湯底的材料非常豐富!估唔到呢個價錢裏面個湯底都咁足料,湯底裏面有非常多的酸菜和白肉,酸菜微酸帶爽,而且豚肉也非常嫩滑,麻辣湯底側有千層豆腐和鴨血!辣得非常過癮,而且湯底辣度可以按個人喜好選擇。配料我地叫左西班牙豚梅肉,韭菜蛋餃,蝦佬Sushi,寬粉,芝士和蔬菜藍。西班牙豚梅肉:色澤帶亮澤,肉質鬆軟且味道味濃!口感也非常嫩滑。餐廳的韭菜餃都很不錯,皮薄餡靚而且每個餃子都是之漲卜卜的!餃係餐廳自家製健康又新鮮。蝦佬Sushi:這個菜色非常有新意,外型真的像蝦寿司一樣!但其實是蝦滑和蝦製作而成的打邊爐芝士:餐廳的呢個芝士係可以打邊爐!芝士控的朋友見到就話一定要叫,因爲從來無係其他店鋪度見到。芝士直接放入湯底大搞2-3mins 就可以食!神奇的係芝士係高溫不但無融化,而且好容易都揾到。芝士的咸香味很出,加上有吸收到湯地的味道,感覺不錯挺新鮮。