2019-10-22 1289 瀏覽
其實香港都有好多台灣嘅餐廳,食台灣菜真係好易,但係唔係間間都好食,特別係一啲大牌子,其實真係唔可以稱得上好食所以其實真係值得支持一啲小店,例如呢一間,一望個名就知道佢係食台灣野㗎啦,佢叫 九份飽,喺正呢個轉角位,一眼就望到 呢個係所謂嘅點心紙,大家可以睇吓佢嘅選擇,都算多,而且已經有台灣好地道及著名嘅食物,重點係價錢非常平民化,一啲都唔離地唔好以為收得平就冇裝修,餐廳唔好睇佢細細間,感覺都好有台灣九份當地嘅環境感覺㗎,都係果句啦,搞到好想去台灣成個賣相都好有 feel,佢就係今晚主菜之一,招牌牛肉米粉,由於朋友好鍾意食米粉嘅關係,所以我哋就由麵轉米粉,出嚟個感覺都好正喎,因為米粉嘅吸湯能力高,所以特別好味當然都要佢湯底做得好味先得既,香濃嘅牛肉湯味道,每條米粉都吸晒湯嘅精華,加埋牛肉非常咬口,軟林林,而且牛肉味亦都好香,所以非常出色我自己就好鍾意滷肉飯,所以去親食台灣野,基本上都會叫滷肉飯,而滷肉飯亦都係我衡量嗰間台灣餐廳好唔好食嘅準則之一呢間嘅滷肉飯都唔錯,上面雖然都用上一啲肥豬肉,但係食落嘅時候唔會好肥膩,飯同肉嘅比例及味道都好均勻,所以食起嚟好舒服,好滿足飲品嘅選擇都幾多架,當然

飲品嘅選擇都幾多架,當然珍珠奶茶唔少得啦,另外仲叫咗小食添

今晚叫咗兩個小食,左邊係鹽酥雞,右邊係炸花枝丸

炸花枝丸一共有五大粒,非常好味,完全可以媲美台灣夜市

鹽酥雞更加唔少得,呢兩款小食食起嚟都非常好味香口,鹽酥雞外脆內軟,入面仲有肉汁流出架,一啲都唔馬虎

炸花枝丸真係大大粒,其實都可以講係墨魚丸嚟,所以食落爽口彈牙,出面仲有啲椒鹽嘅味道,非常好食

真係不禁咬開都要影張相,大人細路都啱食㗎,總之呢度真係抵食之選囉