2022-10-25 216 瀏覽
天氣開始轉涼,又係打邊爐季節。打邊爐除了至愛肥牛,餃子、雲吞都係打邊爐最街選擇。今次約埋家姐去家住元朗嘅阿哥屋企打邊爐,一於去呢間朋友推薦嘅小店,買番啲餃子、雲吞加料先。幫襯呢間小店好處,就係鍾意佢食材新鮮,人工手工製作,不是急凍冷藏,味道更鮮。而且選擇更多。小店位於元朗又新街,非常易搵。目測小店環境及食物存放都十分衞生企理。店子雖小,但選擇種類頗多,有雲吞、餃子;有豬肉、牛肉配上不同蔬菜或菇類作餡料。真係選擇困難症。好彩有年青店長熱情推介:西洋菜肉餃子,白菜肉餃子,泡菜肉餃子,粟米肉餃子及廣東鮮蝦雲吞。本來我仲想食的香茜牛肉餃子,可惜今天剛好售完,唯有下次再試或者可以致電提前預訂,咁就可以買到心儀口味嘅餃子了。最後店長還非常細心,詳細教導煮餃子心得:水滾先加點油再下餃子,記得要攪拌,避免痴底。果然皮薄餡靚,新鮮肉包製,餃子及雲吞肉味道零舍不錯,皮也頗QQ,家姐阿哥都讚好,推介值得一試。除了打邊爐配料,有時買定幾款返屋企,隨時肚餓就可以煮嚟食,亦都非常方便又好味道。

2022-10-06
15 分鐘 (堂食)
$50 (其他)
  • 西洋菜肉餃子
  • 白菜肉餃子