2019-09-24
今日收工同朋友去左紅磡搵食,朋友話想食拉麵,之前聽過德民街果邊有幾間日本菜,所以就去睇下。去到見到一間拉麵小店,門口好有日本氣氛,同朋友睇一睇餐牌,覺得唔錯就入左去啦。入到入面地方唔算好大,但好有日本屋台既感覺。 拉麵有三款固定兩款期間限定,我地兩個今次叫左一個黑天王,一個白天王,小食方面就叫左一份烤餃子,一份芝士年糕。拉麵除左口味外,配料同味道都可以因應自已喜好黎揀。 我食果個係黑天王,湯底是係新鮮豬骨湯和黑蒜油混合,黑蒜油味道十分香,條條麵都吸收左黑蒜油既味道,味道偏濃,麵質揀咗適中,所以唔會太硬。 我朋友就食白天王,湯底係用新鮮豬骨淆製十幾個鐘,所以味道十分濃,啖啖都好香。麵底都係因應自己口味揀,所以一定啱自己胃口。 而烤餃子,餃子皮做到好脆口,但一咬開入面係充滿肉汁,所以要小心啲食。 最後芝士年糕,軟糯既年糕入面包住芝士,㕿口又唔會太膩,唔錯。 整體黎講,野食質素高,價錢合理,下次應該會黎試下佢地既期間限定拉麵。