2015-04-17 13179 瀏覽
每年既生日飯都會同家姐一齊係香港周圍搵好野食。今年生日飯決定試食分子料理,要食當然要食最出名三星既廚魔啦。為左可幾最抵的價錢試多幾款唔同的料理,所幾決定平日的下午去食。Lunch Set Menu  分普通LUNCH SET ( 3 COURSES) or Lunch Chef Menu (8 COURSES) 一場黎到當然梗係食 Chef Menu 啦第一味送上的餐前麵包- 蔥油餅雞蛋仔, 好香的蔥油餅味第一道菜係SCALLOP - 是用上海糟鹵配上新鮮帶子,非常鮮甜第二道菜樣係UMAMI - 用蝦米和蝦米油造的麵,我會叫佢做蝦籽麵第三道菜 - 叉燒包 - 呢個係佢既SIGNATURE DISH,一啖咬落去,成日充滿叉燒的香味第四道菜係 鵝肝 - 鵝肝配梅菜,合上眼,你會幾為自己食緊梅菜蒸豬肉第五味 矛台 - 熱情果味+ 矛台 放於古代的酒杯,我地要好似古代人一樣,豪氣地幾90度一啖飲落去第六道 RED MULLET  - 用豆豉打成醬 ,變成豆豉蒸肉,魚的香味就係咁帶出黎啦第七個 主菜 - 分別叫左龍蝦 同埋 和牛,二者都配上黑松靈,和牛要+$200,我覺得太細唔係咁抵食 最後的一
每年既生日飯都會同家姐一齊係香港周圍搵好野食。

第一味送上的餐前麵包- 蔥油餅雞蛋仔, 好香的蔥油餅味
蔥油餅雞蛋仔
SCALLOP
最後的一樣 - 甜品心太軟 - 我已經食唔落了
總括: FUNSION + 分子給BO INNOVATION 帶到去另一個境界
題外話/補充資料: 回想起,原來幾時前都去過MIC KITCHEN (其SISTER 店)食過。價錢比較相宜。
2015-04-16
慶祝紀念