2015-10-21
近排天氣凍左,紅日假期前撞正夜收工,夜晚十一點幾,好肚餓但又諗唔到食咩。。朋友提議之下不如去豪火鍋打邊爐,於是乎就走左去尖沙咀😊!火鍋店位於厚福街,一問之下,原來凌晨兩點先收工,真係好啱我呢啲夜收工嘅人黎食宵夜。店內裝修精緻,環境好舒服!我哋兩個人你安排到卡位坐,位置寬躺,一邊打邊爐一邊望住街景都真係唔錯!原來夜晚九點半之後,係消夜時段有特價,重慶麻辣雞煲都只係一蚊,真係超值!重慶麻辣雞煲 $1雞煲一上枱,經理教我哋,開大火只需滾一分鐘就即刻可以食得,我哋兩個人只係一蚊就足足有半隻雞,雞好新鮮!連我最鍾意食嘅雞胸感覺都好滑溜,一向鍾意食辣嘅我,對辣味嘅要求其實都幾高,呢個重慶麻辣都好正宗,辣中帶麻嘅感覺超級開胃!1.鬼馬油炸鬼$48脆卜卜嘅油炸鬼上面鋪滿左爽口彈牙嘅蝦膠,滾咗一陣間就已經可以食。一啖咬入口,油炸鬼已經吸晒湯嘅味道,加上蝦膠好彈口,爽!2.鮮淮山$28鮮淮山真係唔係度度都可以食到,簡直係打邊爐嘅恩物!試過喺其他鋪頭叫鮮淮山,結果全部都係細細粒架超級薄片。。呢度嘅鮮淮山真係好足份量,每一粒都係大大粒!3.炸番薯$28紫色炸番薯,上枱時令我覺得好有日式風味,只係輕輕浸一陣湯已
朋友提議之下不如去豪火鍋打邊爐,於是乎就走左去尖沙咀😊!
重慶麻辣雞煲 $1
1.鬼馬油炸鬼$48
2.鮮淮山$28
3.炸番薯$28
紫色炸番薯,上枱時令我覺得好有日式風味,只係輕輕浸一陣湯已經食得
4.午餐肉$38
午餐肉明顯係我最鍾意嘅白豬仔午餐肉,正
5.至尊三滑 $58
有鯪魚+墨魚+蝦滑,爽口,足料,粉少料多!值得再試
6.珊瑚蚌$58
冇諗過特價時段嘅珊瑚蚌居然都咁大碟,$58足足有成大碟珊瑚蚌, 真係好抵食, 而且好新鮮!
7.頂級安格斯牛頸脊(小)$108
平日打邊爐唔係太好牛肉嘅我,食左一片呢個安格斯牛之後,已經忍唔住不斷再食,呢度嘅牛肉超級新鮮,牛味濃郁!
8.雪糕三文治
平時去打邊爐對佢嘅甜品一般都唔會好期待。。
但呢度嘅雪糕三文治,好明顯都係自家製嘅甜品,兩邊朱古力蛋糕,記住朱古力碎嘅朱古力味雪糕!真係冇諗過係打邊爐嘅地方居然可以食到咁有心嘅甜品!
總括來講,呢度嘅感覺俾我真係唔錯,所有食材都好新鮮,雞煲亦夠滑溜,麻辣超級香口!最難得嘅事經理同埋員工服務態度超級好,細心。。不時都會過嚟幫我地睇吓過火,又會問我地嘅食物啱唔啱口味。。今時今日,火鍋店有咁樣嘅no. 1服務態度!!真係超級難得。。一定會再返嚟幫襯