2019-10-30 2122 瀏覽
早排同朋友慶祝生日,前一晚先開始搵餐廳,見到Openrice有得Book位就決定去呢間燒肉店食lunch。我地星期六12:00到埗,餐廳啱啱開門,所以得我地一枱客,我都有D擔心會唔好食,不過食完就覺得值得俾番個好評佢。而且,過左一陣,餐廳都差不多坐滿人,所以如果星期六日打算黎食都係BOOK左位先好D。餐廳午市有Lunch Set,價錢$128,包一份肉﹑沙律﹑湯﹑飯同飲品。因為有蛋糕(餐廳唔洗收切餅費,仲要好貼心幫我地點蠟燭同俾叉同碟我地自己分餅,值得一讚!!),所以我地3個人叫左兩個餐,另外追加左一份肉同upgrade左其中一個飯做冷麵,一個SET份量都算幾多,我地都夠飽。我地叫左S1 中落牛肋肉(鹽醫)同 S3 特上牛胸腹肉 (醫燒),追加左日本雞三角(柚子胡椒),呢到既燒肉係可以tailor-made,揀完想要咩燒肉,就可以揀個肉既醬汁,呢樣野幾好。兩種牛肉既肉質同味道都唔錯,兩個醬汁當中我比較鍾意鹽醫,因為鹽味唔會蓋過牛肉本身既肉味,同時令成塊肉更加香口。日本雞三角我極力推薦!!!! 其實雞三角係一塊三角型既肉,中間位置係雞軟骨,然後旁邊有D雞肉包住。一啖食既時候會食到腍身既雞
我地叫左S1 中落牛肋肉(鹽醫)同 S3 特上牛胸腹肉 (醫燒),追加左日本雞三角(柚子胡椒),呢到既燒肉係可以tailor-made,揀完想要咩燒肉,就可以揀個肉既醬汁,呢樣野幾好。兩種牛肉既肉質同味道都唔錯,兩個醬汁當中我比較鍾意鹽醫,因為鹽味唔會蓋過牛肉本身既肉味,同時令成塊肉更加香口。日本雞三角我極力推薦!!!! 其實雞三角係一塊三角型既肉,中間位置係雞軟骨,然後旁邊有D雞肉包住。一啖食既時候會食到腍身既雞肉同爽口既軟骨,口感好豐富,亦因為有雞肉包住,所以唔會好似平時出面食既雞軟骨咁乾身,幾juicy。柚子胡椒醬汁都係極力推薦,清新既柚子味可以消除左食燒肉個種油膩感,可以繼續食多D~
中落牛肋肉
特上牛胸腹肉
日本雞三角
薯蓉沙律﹑湯﹑前菜都唔錯,升級既冷麵都出奇意料地好食,有泡菜係入面,有D似韓國既冷泡麵,唔錯。
炭燒烏龍茶清清地幾好飲,啱晒食燒肉時飲茶解油。升級既巨峰提子梳打唔太甜,都好飲。
整體而言,食物貿素好,性價比高,侍應服務態度都好好,會再去幫襯

2019-10-19
中落牛肋肉