2024-01-28
溫馨數去上環文武廟還神之前,先去咗呢一間喺地鐵站對面嘅日風coffee shop食個午餐,餐廳首先需要行幾級樓梯先上去,有種好似去人哋屋企做客人嘅感覺,好特別。.裏面嘅裝修但有少少懷舊氣息,木製嘅枱枱櫈櫈,加上榻榻米同埋非榻榻米嘅座位,溫馨舒服。.🍽叫咗兩個套餐,分別係日式野菌豚肉卷及原條蒲燒鰻魚。兩個套餐都包括有枝豆、茶碗蒸同埋日本米飯。另外可以加$20追加烏冬,$12追加醬油蛋,同埋$10追加味噌湯 。.🐖日式豚肉卷調味恰到好處,唔會太鹹太甜,豚肉肥瘦適中,中間嘅菇菌口感爽脆,搭配米飯健康又好食。蒲燒鰻魚就非常巨型,jumbo size嘅鰻魚,細嫩無骨,鰻魚汁加上日本醬油蛋撈攞日本米中間一齊食,入口味道豐富,甜鹹交融。額外追加嘅稻庭烏冬亦都非常彈牙,很不錯。濃郁健康嘅味噌湯,喺呢個咁凍嘅天氣食,感覺特別暖胃。.揀選左兩杯用上House Blend豆嘅☕️咖啡,Cappuccino細滑柔和,Dirty則啡味出眾,餘韻更強,兩者都不錯,後者更為醒腦一些。雖然叫咗Oat Milk,但係依然可以維持靚靚嘅拉花,咖啡師手勢唔錯👍🏻。