2023-10-09
一向都鍾意食日式燒肉,燒香左的牛肉片配珍珠飯真係令人回味無窮。聽朋友講原來元朗都開咗一間主打日本和牛嘅燒肉店,想試一排,一於趁住拍拖紀念日去試下,順便慶祝一番。門面佈置有心思,令人聯想到置身日本其中。我哋叫咗燒肉二人前 B 餐。前菜:蜜桃蟹籽沙律呢個餐包兩杯特飲,我哋叫咗特濃忌廉朱古力特飲同忌廉綠茶紅豆冰,應該是用抹茶奶做膽的,有日本風情。店內有卡位,張枱幾大,椅子舒適,都坐得幾舒服。另外,抽油煙的設備都好新。日本岡山蠔、北海道魷魚:我哋喺燒牛肉之前就燒咗蠔同埋魷魚,蠔嘅size都有好有份量㗎,燒好後,食落都好有鮮味。魷魚有鮮味之餘都好彈牙。和牛眼芯、十勝和牛肉眼頂、十勝和牛貝肉、十勝和牛橫隔肌、米豚五花腩:每款和牛上面都有名牌標明係邊個部位,咁就可以知道自己係食緊邊個部位,幾好。各部位的和牛口感不同,各有特色,我自己就最鍾意脂肪比例最高嘅和牛肉眼頂,燒好後,稍等一下,沾上燒肉汁,再放入口,和牛脂肪喺口入面融化,非常非常香,那刻覺得如此滋味只應天上有。和牛眼芯的脂肪比肉眼頂少一些,肉和脂肪比例均衡,也是很吸引。另外,豬的代表米豚五花腩也是頗誘人的呢~珍珠飯:套餐包每人一碗紫菜珍珠飯,與
門面佈置有心思,令人聯想到置身日本其中。
我哋叫咗燒肉二人前 B 餐。
前菜:蜜桃蟹籽沙律
日本岡山蠔、北海道魷魚:
珍珠飯:套餐包每人一碗紫菜珍珠飯,與日式燒肉是絕配。
甜品有雪糕配紅豆,有幾款雪糕可供選擇。
因為有提及過是慶祝 anniversary ,餐廳特意製作咗以下嘅甜品畀我哋 :)
晚市套餐,比大家參考下。