2023-01-22
今日同朋友黎到位於銅鑼灣既哩間日本餐廳。餐廳裝修走日本風🇯🇵有好多大卡位及榻榻米包廂,而且卡位之間會放下竹簾,私隱度高。餐牌上有唔同價錢既一人及二人套餐,可以因應自己需要作選擇,重點係哩到既店員服務超好,會幫你手燒🔥咁就唔使擔心控制唔到火候。🥗蟹籽沙律 $68沙律有青瓜絲、蟹柳絲同蟹籽,食材新鮮,口感豐富。✨壽喜燒 哩到既壽喜燒可以選擇唔同既牛肉,包括美國安格斯牛、豪洲純和牛、日本A3及A5和牛,四款價格亦有所不同,今次我就揀左A5和牛120g,每位$688~🔸前菜精品盛前菜有三款,分別係高菜、海鮮豆腐及牛肉他他。🔸壽喜燒鍋一上牛肉已經心心眼😍因為啲牛肉真係好大塊,雪花亦好靚,牛肉係日本產佐賀牛既西冷位置,仲要有靚仔店員幫手燒,完全唔使自己睇火🔥店員建議先就咁食牛肉,唔好點蛋漿住,咁樣能夠品嚐到牛肉既原味。一放入口,牛肉牛味香濃,質感嫩滑,非常高質素❗️第一塊可以連埋洋蔥同豆腐一齊食,第二塊就連埋大蔥一齊食,最後一塊就均勻蘸上蛋漿,壽喜燒絕對係好食推介👍🏻🔸野菜拼盤拼盤入面有豆腐、金菇、洋蔥、芋絲、娃娃菜、皇帝菜及大蔥。豆腐、洋蔥、金菇、芋絲及大蔥會連埋佐賀牛一齊煮,配埋牛一齊食。而剩餘
🥗蟹籽沙律 $68
沙律有青瓜絲、蟹柳絲同蟹籽,食材新鮮,口感豐富。
✨壽喜燒
🔸前菜精品盛
前菜有三款,分別係高菜、海鮮豆腐及牛肉他他。
🔸壽喜燒鍋
🔸野菜拼盤
拼盤入面有豆腐、金菇、洋蔥、芋絲、娃娃菜、皇帝菜及大蔥。
而剩餘既娃娃菜同皇帝菜,就會喺煮晒所有牛之後,加埋壽喜燒汁同埋水一齊煮,好似打邊爐咁~
🔸讚岐烏冬
烏冬質感彈牙,而且撈埋壽喜燒汁一齊煮,味道甜甜地,好快就清晒~
🔸甜品
今日既甜品係北海道牛乳布丁,奶味超香濃,布丁滑溜,非常好食。
整體黎講,餐廳環境舒適,食材質素相當高,店員服務亦超好,絕對係聚會、約會同慶祝既好選擇💕