2023-05-02
。前排嚟到位於鰂魚涌太古坊The Sixteenth嘅Honjokko,餐廳裝潢優雅,而且有各種日本風設計,非常有格調。-Spinach一卷卷咁樣,外表睇落去獨特,就咁望落去,估唔到原來係菠菜,味道青青地好Fresh,另外下面仲有芝麻醬,食落好開胃😚。-Sashimi Moriawase刺身拼盤,分別有帶子、拖羅、海膽。味道非常之鮮甜,尤其係拖羅同埋海膽,好有驚喜🤩。拖羅好有油脂咁,油落入口即溶。而海膽嘅甘甜味亦都十足,非常鮮甜😋。-Madal Truffle魚籽,蕃茄仔,幾片鯛魚刺身,一個鵪鶉蛋,再加上廚師刨上嘅黑松露,撈埋一齊,味道非常之獨特👍🏻,濃郁嘅黑松露味,再加上口感厚實嘅鯛魚刺身,連同其他配菜,無論口感定係味道都一流🙈。-Honjokko O-Toro Maki十分精美,上枱嘅時候首先已經有煙燻效果,好有驚喜❤️,而且外觀亦都好靚,一層層有拖羅海膽黑魚子等等,另外仲有金箔點綴,賣相滿分😍。而味道亦都好有驚喜,各種鮮甜嘅海鮮完美調和,超好味☺️。-Hamachi油甘魚刺身,咬落口感厚實,再加上柚子同埋黑胡椒調味,令到刺身味道更加有風味😋。-Sea bass saikyoyaki
Spinach
Sashimi Moriawase
Madal Truffle
Honjokko O-Toro Maki
Hamachi
Sea bass saikyoyaki
佢係用一個木盒呈現上枱,❤️菜式非常之精緻,而且外皮燒得非常焦香 有少少甜甜地 完全冇骨 好感嫩滑👍🏻
Robata pork belly
一共有兩串,肥瘦適中嘅五花肉,加上小小柚子醬 令到佢唔會太漏,最鍾意就係佢有配埋酸蘿蔔 食落無咁油膩 唔太鍾意食豬肉嘅我
今次覺得佢非常之出色💯💯
配埋柚子沙律火箭菜❤️ 好feash 💯
而且柚子好多汁😘
Black sesame cream brûlée
第一次食芝麻味嘅焦糖燉蛋 味道非常之香濃,面頭仲有啲紅豆,但係我就覺得略嫌有少少過甜,不過我係好鍾意食芝麻 個人應為個燉蛋做得好滑好濃💯,配埋面頭嘅芝麻薄脆片 係非常之香口❤️