2021-08-17
牛腸喺香港真係買少見少啦,仲要係日本人開嘅居酒屋,真係要一試。佢哋每款菜式都做得好出色,今次我哋分別叫咗:博多牛腸鍋 ($280):有三款湯底可供選擇,分別係鹽味 ,醬油和味噌 。我哋今次就揀左鹽味湯底,因為可以試真啲牛腸嘅鮮味。據日籍老闆分享,牛腸鍋係博多名物和精髓,去到博多嘅居酒屋 ,如果連牛腸都處理得唔好,就走人喇!聽到老闆咁講,就知牛腸絕對係呢間餐廳引以為傲嘅食材,令我哋對呢款菜式就更加期待🤤 牛腸處理得相當乾淨,而且肥美到不得了,份量仲要都幾多,食完真係好滿足!明太子芝士玉子燒 ($98):玉子煎得又滑又嫩,配埋來自福岡嘅明太子,芝士同埋佢地特有嘅調味湯汁一齊食真係絕配,真心係暫時食過最好食嘅玉子燒🤤炸串 :依度嘅牛腸炸串 ($20/串,業界良心 )和雞蛋豬肉卷炸串 ($35) 係必叫,每串都係即叫即炸,上到台仲係熱辣辣,炸粉夠薄,一個字,正!炸串亦會附上一堆椰菜,加埋少少酸汁,消滯一流!