2018-09-12 153 瀏覽
酒店餐廳一向比人感覺貴貴貴,但食物質素卻一般般。今日黎到朋友介紹既呢間Moreish and Malt打破左我對酒店餐廳既一貫睇法。甫入餐廳已經被餐廳既格調同氣派吸引,門口是Bartender的私家重地,擺滿了滿滿的酒同糖漿。餐廳內有梳化凳同木凳選擇,我地揀左向住街景的木凳位,非常有情調。原來每個星期一同二都係steak night,可以試到四款唔同既扒,我地揀左美國肉眼扒連Set($258),呢個位置同環境食扒,價錢都算相當合宜。未黎主菜前,先送黎紅莓餐包,呢款餐包鬆軟得黎帶有紅莓口感,蘸埋黑醋同欖油更開胃。然後係今晚既餐湯,係鮮蕃茄湯,飲得出唔係味精湯,食到粒粒鮮茄口感,酸酸地都係好開胃。主菜:美國肉眼扒300g我地點左7成熟,怕生。但食落一d都唔生又唔會煎到硬同乾身哂,煎得剛剛好。食落仲好有牛脂香味,肉質嫩滑。薯條本是配菜,但亦整得非常出色,連薯皮處理,外脆內軟,又不會太咸,最後吃光光(肥死了)除左扒,再叫多一份主菜:香煎帶子忌廉意大利飯~呢個意大利很值得推薦,飯上鋪了兩顆鮮甜的鮮帶子,煎得香口。全個飯也用了忌廉和芝士整作,每啖也十分creamy,得令人不斷想再吃多口。帶子上又鋪

主菜:美國肉眼扒300g

除左扒,再叫多一份主菜:香煎帶子忌廉意大利飯~
呢個意大利很值得推薦,飯上鋪了兩顆鮮甜的鮮帶子,煎得香口。全個飯也用了忌廉和芝士整作,每啖也十分creamy,得令人不斷想再吃多口。帶子上又鋪了芝士脆片,加強飯的味道,飯中的什菌也令飯吃落不覺得滯。

除了主食,這裡的飲品甜品也令人回味。
這杯Arctic Peach 甜酸平衡做得很好,菠蘿、水蜜桃同檸檬十分夾 ,飲落仲有桃肉的口感!

甜品是雲尼拿雪糕
起初以為沒有什麼特別,但想不到甜品也是用心製作。雲尼拿雪糕十分濃郁,香濃奶味及雲尼拿味,還有粒粒雲尼拿籽。上面鋪上朱古力,下層是脆口的餅乾,有不同層次,很好吃!
2018-08-21