2023-04-12 356 瀏覽
堅城敏華冰廳 (Men Wah Bing Teng) 現址原本是民華餐廳 (Man Wah Restaurant), 差不多一樣既英文譯名,卻是走截然不同的茶記風格,檔次也有點不一樣。可以因為舖位問題,新址敏華少了麵包烘焙的食物,取而代之是主打常餐類或者係黯然銷魂飯等食物。今次,我就食左佢既榨菜肉絲麵+炸雞翼下午茶餐。佢既榨菜肉絲,都幾驚為天人,很少見到咁真材實料,咁新鮮既榨菜肉絲。條條榨菜,彷彿是即場切既咁,粗大而彈牙,估計唔會係罐頭榨菜。肉絲都比一般茶記大條同 juicy, 相信都係新鮮切既。再加上佢哋既公仔麵無其他茶記咁浸到「淋啤啤」,同樣「高汁」。美中不足嘅係,佢哋既雞翼應該唔係即炸,有啲過左氣。當然,佢既奶茶都係高質既絲襪奶茶,整體來講係滿足既。最後要彈一樣野,明白到香港既食肆要與時並進,轉用自助手機落單係大勢所趨。但因為地舖通常網絡訊息都係比較欠佳,你又迫你啲客用手機落order但餐廳又唔俾WiFi 人用,你叫啲客點樣係得一格訊號既情況下scan 2 order ar !!!

今次,我就食左佢既榨菜肉絲麵+炸雞翼下午茶餐。

四川榨菜肉絲公仔麵  (T6)
2023-03-12
四川榨菜肉絲公仔麵  (T6)
  • 絲襪奶茶