餐廳: The 5B Private Corner
資訊:

2021-06-26 165 瀏覽
朋友話荃灣有間樓上cafe,環境唔錯仲有唔少board game可以玩,所以去玩吓順便食晩餐。.試咗佢嘅五道菜晚餐,價錢包法包+餐湯、主菜、精選蛋糕/雪糕+咖啡/茶。另外可以加錢配前菜或甜品。.法包+餐湯 🥖+🥣法包搽咗香草蒜蓉牛油,烘得香脆香口。南瓜湯濃稠creamy ,啖啖都食到清甜嘅南瓜味道。.前菜:白酒忌廉煮青口 (配多士)+$68 🥂藍青口肉質新鮮,白酒嘅酒香配上香滑creamy 嘅忌廉,加埋洋蔥嘅甜味,帶出青口嘅鮮味,真係最佳配搭。.柑橘鴨胸肉配自家製無花果醋 (可選配西蘭花薯餅/意粉) $168 🍊🐦鴨胸唔係食開嗰種煙燻鴨胸而係新鮮鴨胸肉,鴨胸皮下帶有油脂,燒烤後逼出油脂,所以食落唔會覺得好肥。外皮烤得金黃焦香,肉質帶淡淡粉紅色,口感非常鮮嫩,蘸埋自家製無花果醋,可以balance肉類嘅油膩感仲更加清新開胃。薯餅外皮煎得香脆,薯蓉入面仲包住流心芝士,呢個有驚喜。.24小時慢煮澳洲牛頰肉配紅酒牛燒汁 (可選配薯蓉/意粉) $228 🐮🍝牛頰肉長時間慢煮,所以肉汁不易流失,保持肉質軟嫩、多汁和濃郁肉味。紅酒牛燒汁完全滲入牛肉之中,味道非常醇厚。.凍玫瑰荔枝梳打 $36 (跟餐
法包+餐湯 🥖+🥣

前菜:白酒忌廉煮青口 (配多士)+$68 🥂

凍玫瑰荔枝梳打 $36 (跟餐半價) 🌹🍹
飲到淡淡嘅花香同果香味,唔會有人造香精味道,感覺好fresh,係好啱配肉類嘅飲品。
凍朱古力Latte $38 (跟餐半價) 🍫🥛
朱古力味道濃郁,牛奶嘅比例啱啱好,再加上滿滿嘅忌廉,非常邪惡!

抹茶芝士蛋糕 🍵🍰
芝士蛋糕質感結實,芝士味突出,加咗抹茶粉將茶嘅甘香帶入芝士蛋糕,味道好夾。
朱古力雪糕 🍫🍨

總括而言:Cafe環境輕鬆舒適,窗邊位仲可以睇到海景,佢哋仲有啲靚靚嘅Afternoon tea set,啱晒同朋友嚟嘆吓放鬆吓!