2024-04-23 232 瀏覽
呢間係以前新B仔附近,自從有次同FRD食過呢間之後都試過幾次,水準一直都KEEP 到。價錢同佢既質數相比我覺得幾抵食,佢平日還好,但星期五六日記得要BOOK 位,有時都幾爆。佢平時都會有SET DINNER,成日會轉,咁就係主菜+餐湯,另有會有優惠價加配一D小食。烤澳洲黑安格斯西冷配紅燒汁💰$208通常餐廳唔係咩名店都會OVER COOK,所以穩陣D我通常都會ORDER左3成熟俾D空間走盞下,出到黎都係岩岩好4-5成熟,又無血水。呢個價錢既肉我都收貨,肉質唔可以話嫩,但肉味夠濃。佢會有得揀薯菜/意粉,我揀左前者,薯條係粗扁果種無咩特別,但D伴菜好甜,少有食伴菜係覺得好食既。澳洲藍青口扁意粉伴海鱸魚柳💰$188個意粉一上黎就聞到好香,青口正常,應該係急凍青口,個魚柳我食落覺得有小小腥。😂但個意粉炒得好出色,用洋蔥煙肉蕃茄同埋香草爆香,意粉都軟硬都岩岩好。另外兩個主菜都配左是日餐湯,今次係椰菜花湯,本身對佢無咩好感,因為早幾日岩岩係第間餐廳飲左個唔好飲既椰菜花湯🫠。但真係無對比無傷害,呢間既湯濃稠度岩岩好,又好creamy,有小小驚喜。輕煎ROUGIE 法國頂級鵝肝多士伴焦糖蘋果 💰$88

烤澳洲黑安格斯西冷配紅燒汁💰$208
係覺得好食既。

澳洲藍青口扁意粉伴海鱸魚柳💰$188

輕煎ROUGIE 法國頂級鵝肝多士伴焦糖蘋果 💰$88/1PC
呢個就係今次黎既目的,以前食過grand hyatt既鵝肝覺得幾好食之後好少係出面食到整體都好食鵝肝,有D就係BALANCE做得唔好,有D就係多士好差,有D就係將鵝肝整到豬潤咁又鞋又腥🤢。
但自從有一次食過呢間既鵝肝多士就返唔到轉頭!😗鵝肝既厚度有啦,煎到7成熟,唔會食到血水但見到淡淡粉色,咬落仲有油份。
多士烘到少少脆又唔乾,加埋焦糖蘋果可以中和油膩感,先食到鵝肝既油香,再食到蘋果清新既酸甜,最後食到多士既香脆,一件$88,超值~~

**本身跟餐$78果個係無焦糖蘋果架,記得要散叫番先食到個層次!!

是日生蠔 💰$58/PC,268/6PC
平時都係,會有兩款是日生蠔,叫半打會平D,食過幾次都有叫蠔,新鮮既但都偏細隻,叫小小過下口癮OK既。

另外佢仲有唔同酒類可以叫啦,COCKTAIL 都係平時果D無咩特別,反而如果女仔想飲小小酒精易入口可以試下佢地既自家釀造梅酒,偏甜酒精又唔太濃。

❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍✨

凡直友里 (元朗)
元朗又新街53-59號滿利大廈地舖
2023-03-23