2023-07-04 132 瀏覽
呢晚去西環探朋友,佢專登帶我去呢間法式餐廳食飯,聲稱食物同環境都有質素。餐廳環境裝修華麗得來帶少少懷舊感覺, 餐牌有多款set dinner及單點選擇。我哋兩個人揀咗個一人晚餐,包3-course,有餐湯/沙律、主菜及甜品。另外單點咗一個主菜share。里昂水波蛋沙律 - 入面有沙律菜,煙肉同水波蛋,味道好清新,好開胃嘅一個前菜。龍蝦扁意粉 - 一睇賣相已經流晒口水,未食已經聞到濃烈嘅香味。龍蝦肉質爽甜,配埋香濃嘅龍蝦汁同彈牙嘅扁意粉。真心好味,好高質。法國油封鴨腿 - 肉質入味得來好鮮嫩,亦唔會好肥膩。配菜係豆角,平衡咗肉嘅油感,感覺健康啲。甜品係Madeleine signature - 呢個小蛋糕絕對係必食之選,熱辣辣,入口鬆軟。再配埋濃郁嘅朱古力雪糕,感覺有啲似Gelato。甜甜嘅蛋糕,配上特濃嘅朱古力味,超級合拍。呢個甜品,我比好高分。餐廳佈置classic得來亦好舒服,食物質素相當之高,好適合一班朋友又或者情侶食飯。