2022-08-09
最近去咗長沙灣覓食,上網搵到依間新開嘅西餐廳,就嚟試吓啦!餐廳裝修都幾靚,有唔少乾花同燈飾做裝飾💐,配埋音樂都幾有情調🎶。我哋就叫咗二人套餐($488),有齊前菜、湯同主菜,咩都可以試吓。.頭盤 - 凱撒沙律🥗雖然係普通西餐廳常見嘅Caesar Salad,但都算有心思,有幾片Parma Ham同即刨嘅芝士🧀喺面,仲有少少果仁。.是日餐湯 - 雜菜湯 & 椰菜花忌廉湯雜菜湯有加入牛尾去煲,飲落有肉味,亦都有好多蔬菜粒🍅,雖然賣相睇落有少許油膩,但飲落都酸酸甜甜都好開胃,唔會覺得油膩。.而椰菜花忌廉湯🥦就比較少見,入口creamy,亦唔會過鹹,不過始終忌廉湯都會比較有飽肚感。.前菜 - 意大利雲吞Follow嘅二人套餐除咗有沙律🥗、餐湯之外,上主菜之前仲會有個前菜——意大利雲吞,有五粒,餡料係菠菜芝士餡,配埋蕃茄醬🥫食好好味。.主菜 - 燒西班牙豬鞍配薯菜 & 酸奶忌廉封門柳手工闊條麵主菜可選一款肉類及一款意粉,個人覺得選擇有啲少,兩款都只可以二揀一。.首先試西班牙豬鞍配薯菜,賣相好精緻,用咗青綠色嘅芥末醬汁作點綴,豬鞍燒得外脆內軟,外皮好香煙燻味,而中間仲係粉嫩嘅粉紅色,配埋醬汁食,個
頭盤 - 凱撒沙律🥗
是日餐湯 - 雜菜湯 & 椰菜花忌廉湯
前菜 - 意大利雲吞
主菜 - 燒西班牙豬鞍配薯菜 & 酸奶忌廉封門柳手工闊條麵
首先試西班牙豬鞍配薯菜,賣相好精緻,用咗青綠色嘅芥末醬汁作點綴,豬鞍燒得外脆內軟,外皮好香煙燻味,而中間仲係粉嫩嘅粉紅色,配埋醬汁食,個味道就更有層次。而且薯菜都唔係普通薯條🍟或者薯角,而係春卷、薯波同紫薯🍠波,好特別!
意粉我哋就叫咗封門柳意粉🍝,封門柳其實係牛嘅橫隔膜,肉質鬆軟,牛味濃。廚師將封門柳同樣都煎得啱啱好,大概五成熟。而醬汁係酸忌廉,外間比較少見,醬汁帶有少少酸味,都幾解膩,但我哋兩個就麻麻哋喜歡酸忌廉做醬汁啦。意粉都並唔係普通現成意粉,而係手工闊條麵,闊條麵彈牙又掛汁,配白汁啱晒!
飲品 - Blue Ocean
二人套餐仲會包兩杯mocktail🍹或者咖啡☕️,嚟之前都做過資料蒐集,依杯Blue Ocean就啱晒打卡啦!只要將藍橙梳打倒落依個檸檬雪葩🍨,就會有泡泡🫧冒岀,顏色仲好靚添,飲落酸酸哋幾啱開胃同解膩😙。
餐廳性價比合理,價錢唔算特別平,但食物、飲品都好高質,👩🏻覺得值得回訪,不過下次就未必再叫二人套餐,因為實在太多嘢食,太飽啦🤰🏻。另外希望舖頭可以小注意一下上菜速度,本來都正常嘅,但店員喺上主菜前先發現未上餐湯(我哋都唔記得咗),於是餐湯、豬鞍、意粉一齊上晒,食咗幾啖豬鞍又怕意粉凍咗唔好食,最後食返豬鞍凍咗就無咁香口💔。