2024-01-14
天氣凍凍哋,最鍾意同朋友打邊爐,位於天文台道地點方便,仲有泊車優惠,唔使周圍搵位,直接泊入去。「酒鍋」主打高質海鮮火鍋,裝修以深木色為主,樓底高,天花玻璃大吊燈,燈光昏暗好有氣氛,配搭中國宮廷風嘅裝橫,牆上鮮色大壁畫帶點玩味,非常打卡able。有露台戶外座位,設有VIP房,獨立梳化卡座坐得舒服,店員親切有禮。聽住音樂,同朋友無限時慢慢食傾吓偈,好chill。餐廳主打多款特色湯底,今次我哋揀咗「全要二人餐」每樣都有好抵食,好滿足。ღ全要二人餐 (2位起) $388/1位⊛ 黃金美人鍋胡椒豬肚花膠黃金鮮雞湯,一滾起先飲碗頭啖湯,金黃色湯底應該係用咗好多雞去熬製,啖啖雞嘅精華,鮮味濃郁,帶有胡椒香,有紅棗、蔥,豬肚好諗又入味,食極都仲有,湯料完全唔吝嗇,雞同花膠係分開上,等客人可以按喜好調節熟度,都有四份一隻雞,雞件全部都係靚嘅部位,無下欄位,肉質嫩滑,花膠都有好多件,份量十足,飲完都覺得靚咗,個湯底無得輸。⊛ 黑毛和牛 (6片)大大片,油花比例適中,色澤紅潤,涮一涮就最好味,口感軟嫩有嚼勁,牛味濃郁。又可加$98轉安格斯小掛架。⊛ 2人海鮮拼盤全部都好新鮮,而且處理得好乾淨。⊙扇貝~大隻鮮
⊛ 黃金美人鍋
全部都好新鮮,而且處理得好乾淨。
⊙扇貝~大隻鮮甜,厚肉彈牙。
⊙蟶子皇~好新鮮,爽口肥美,唔好淥太耐。
⊙海蝦~係俾海棕蝦,比起基圍蝦特別鮮甜爽口。
⊙沙白~肉厚飽滿,海水味濃。
如果想食多啲仲可以用優惠價$268,加細澳龍蝦或者波士頓龍蝦。
一咬落去,滿滿黑松露香氣,原隻大蝦爽口彈牙,感覺矜貴,推介之選。 ⊛ 魚皮餃 (2隻)
餃皮煙韌,入口爆出豬肉餡油脂。
蝦滑味道鮮甜,咬開係流心爆漿芝士餡,濃郁芝士味,口感滿足。
⊛ 手打墨魚丸(2粒)
大粒,墨魚味濃郁,非常爽口彈牙juice。
火鍋好伴侶,韌勁口感,好似海綿充滿細孔,吸晒湯汁精華好滋味。
款式多,有唐生菜、紫生菜、油麥菜、旺菜、南瓜片,珍珠荀、椰菜花,車厘茄。
⊛ Cucumber & Lime $58
新鮮青瓜、青檸加埋甘蔗涼茶,低甜清新又解喝。
⊛ Summer Delight $58
新鮮芒果汁同菠蘿汁,加自家製洋甘菊糖漿,酸酸甜甜,充滿果香,好fresh。 #酒鍋
地址:尖沙咀天文台道8號2樓1號舖