餐廳: 醉胡爐
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2018-02-02 693 瀏覽
男朋友想食火鍋?女朋友想食日本野?點解唔可以兩樣都食呢?今次去的呢間餐位於尖沙咀,如果係紅磡理工大學行10分鐘到就到架啦。今次除左叫左個龍蝦湯底去打邊爐外,更叫左少量日式料理。當中就會以做緊特價的法國時令生蠔作呢餐飯開始,生蠔鮮甜又厚肉,size仲要唔細tim! 心底裏好想叫半打(笑),不過都係留肚食火鍋為上策。另外,我們都叫了一些串燒,當中包括和牛舌心、黑豚肋肉及鹿兒島黑豚腩肉。三串串燒都燒得好香,當中我最推介的是黑豚肋肉。豚肉燒得非常香口,但入面唔會乾。到了火焰龍蝦海鮮湯出場了!職員先炒香龍蝦及蕃茄洋蔥等配料,然後加入少量的酒,令到配料直接用火炒熟。之後職員就加入超級超級超級濃郁的龍蝦湯,等個湯滾了後,大家就可以先飲碗湯,感受龍蝦的精華。特別一提,當火鍋湯底煲到就來無水時,職員係會再添龍蝦湯,讓龍蝦的精華不會流失。火鍋配料方面,我們叫了一份炸魚皮。魚皮炸得又鬆又脆,佢表面仲加了少許調味,令魚皮單食一樣掂。另外見到我OpenRice的師兄師姐推介芝心手打丸,所以我都叫咗一份芝心墨魚丸試下。果然墨魚滑夠彈牙,芝士又拉到絲,整體來講都唔錯。唯一要挑剔的係,粒丸再大粒d就好了。手工雲呑及水

心底裏好想叫半打(笑),不過都係留肚食火鍋為上策。
法國時令生蠔

串燒料理

招牌炸魚皮

芝心墨魚丸  (半份)

手工雲呑及水餃Size唔算細,我特別鍾意水餃,加入了雲耳的爽口感,配埋其他juicy的配料,令到口感好豐富。
手工雲吞及手工水餃  (各半份)

火鍋點可以少左靚牛肉呀?牛肉拼盤有分大小兩款,而我當日叫的係大size,當中包括了牛舌心、金錢展、極上手切肥牛、日本和牛及牛粒。我推介的有充滿油香的日本和牛、爽口的牛舌心及Juicy滿分的一口牛。
胡爐牛拼盤  (大)

菜方面,我們叫左一份油墨菜,菜非常新鮮,顏色都好靚。見到嗎?菜唔會有Lon架

油麥菜

特別期待的有手唧鮮魚蓉麵,因為係火鍋店比較少有,魚肉的比例好多,食的時候會食到魚的鮮味。
手唧鮮魚蓉麵

雖然已經食至好飽,不過我卻忍唔住叫想試好耐的日式水信玄餅!
甜品精凝通透的外表,相信得到好多女士的歡心!大家只要加入黃豆粉及日式甜醬油就已經好正了!
水信玄餅

鍾意我的分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)
火焰龍蝦海鮮湯
芝心墨魚丸  (半份)
胡爐牛拼盤  (大)