餐廳: 炉端燒
資訊:

2022-06-16 3528 瀏覽
等了又等,餐廳終於可以半解放,總好過每檯小貓三兩隻,有幾多人晚晚撐檯腳吖!有時都想除低口罩,成班人嘻嘻哈哈,大杯啤酒先可以解壓。早排同朋友係紅磡海逸君綽酒店內扒房試過free flow生蠔同牛扒,雖然家陣已經加價,但依然抵食( 詳細分享 )。今次轉轉口味,試下爐端爐,睇睇水準又如何?餐廳內分成多個用餐區,靠牆邊的多是二人座,想靜靜地同朋友傾計,又不太介意想睇師傅燒烤的,都是一個好選擇。相對而言,想睇下火光烘烘,聞到焦香味道,挑起食慾的,就一定要坐吧檯。畢竟餐廳主打爐端燒,所以設有三個燒烤區,每區可容納12人以上,而各有一位師傅坐陣中央,相當之有氣勢。其實早兩年曾經光顧過,亦有朋友為我慶生,所以留下良好印象,而今次主要同幾位朋友試下 a la carte menu 內的菜色。另外,若然閣下係大胃王,正好週末有放題「相撲手午餐」,逢週六,週日及公眾假期中午12時至下午2時30分供應,成人/HK$608 小童/HK$508,當然要另加10%服務費。每當師傅處理好食物時,便會用足4足的長條木板遞上,有時真佩服大廚的腕力,整晚做同一動作幾十次而面不改容。雖然主打爐端燒,但餐牌上依然有其他菜色。前
有時都想除低口罩,成班人嘻嘻哈哈,大杯啤酒先可以解壓。

今次轉轉口味,試下爐端爐,睇睇水準又如何?

雖然主打爐端燒,但餐牌上依然有其他菜色。

前菜
ふぐ

Dried blowfish
河豚乾 ($180 )

蛍 いか一夜干し
Hotaru-ika ichiya boshi
螢光魷魚一夜乾 ($160 )

先來一份河豚乾及螢光魷魚一夜乾,伴以常見的沙律醬,同樣有嚼口,而且味道濃縮,聊聊天消磨時間最好。
うなぎ骨せんべい
Unagi hone senbei
鰻魚骨乾 ($180)

しらす干
Boshi tatemi iwashi
白飯魚乾(($120)

再來是賣相很獨特的鰻魚骨乾,不過咬落要小心,很容易給刺傷口腔,反而白飯魚乾薄薄的一片,很容易便消滅了。
日本は新鮮な魚
Air express
日本直送鮮魚 ($800)

前菜過後,是刺身時間,是日點選了由日本直送的眼仁奈,白身肉很軟韌,幾個人分享啱啱好。
而魚骨不要浪費,一於拎去酥炸,佐酒一流。
ほっき貝
Hokki kai
北寄貝 ($360)

另一款刺身是北寄貝,肉質很爽甜品,亦屬於自己喜愛的刺身之一(實情係差不多所有刺身都鍾意),不錯。

白ミル貝
Japanese geoduck
白象拔蚌 ($540)

最後一款是白象拔蚌,嫩滑細緻的肉質,蘸點一下醬油來提鮮,誰會不愛?

牛タン
Wagyu Ox-tongue
和牛牛舌 ($240)

終於到主角出場,打頭陣的牛舌柔韌而富肉味,簡單的灑點鹽,真是人間美味。
日本砂肝
Japanese chicken kidneys
日本雞腎 ($140)

兩款爽口野打孖上,雞腎的爽彈比牛舌強得多,送啤酒啱晒。
とうみょう
Japanese snow peas leaf
日本豆苗 ($120)

用錫紙包好再烤,沒有難聞的臭青味,色澤翠綠幼嫩,正好清清味蕾。
味来とうもろこし
Mirai tomorokoshi
味來栗米 ($200)

白中透黃的味來粟米,烤至外層微焦,一咬穿,即時傳來甜美的感覺,好味。
殻付帆立貝
Scallop in shell
殼付帆立貝 ($360)

火喉啱啱好,肉質絲毫不覺韌,吃得出的鮮味。
殻付岩がき
Karatsuki iwa-gaki
日本岩蠔 ($200 up)

超大隻,肉質肥美可口,蠔味濃,海水味輕盈,滿意。
銀鱈西京焼
Cod fish
西京銀鱈魚 ($290)

滿是魚油的香味,魚肉嫩滑到可以不用咀嚼,魚皮份外惹味,千萬不要錯過。

宮崎牛肉 A4
Miyazaki beef steak A4
宮崎牛肉A4 (280g) ($980)

師傅細心地先將邊位油脂割開另外處理,燒到卜卜脆好香口。
而牛肉就烤至肉香四溢,質地鬆軟有嚼口,中間位更是呈誘人的嫣紅色,滲出少許血絲,好食到停不了。
意猶未盡,又見好傾,師傅即興送上幾串雞肉串,內裡夾有已刴碎的雞軟骨,烤得焦香又有嚼口,正。
食得肉類多,臨時追加沖繩苦瓜同露筍,雖說沖繩苦瓜比起什麼雷公鑿更澎湃,但老實講,在下係甘之如飴,爽口程度爆燈,我鍾意;而露筍大大條但又好爽甜,收貨。
すいみつもも シャーべット
Coconut, Peach, Apple sherbet
椰子﹑蜜桃﹑蘋果雪葩($100)

甜品是椰子﹑蜜桃﹑蘋果三款雪葩,當然係互相share啦。
三款中個人偏好椰子,內裡有著絲絲椰子肉,香味好突出;至於其他兩款都不錯,果香味好出,但個人覺得偏甜。

整體而言好滿意,師傅掌火能力一流,而且揮灑自如,又好傾得,時間過得特別快。